Ratas kadus valvega platsilt nagu vits vette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Sarapuu näitab nõutult kohta värava taga, kust läks kaduma tema kaherattaline.
Kuldar Sarapuu näitab nõutult kohta värava taga, kust läks kaduma tema kaherattaline. Foto: Margus Ansu

Tartlane Kuldar Sarapuu ei mõista, kuidas sai mullu sügisel Tartust Estiko Plastari aiaga piiratud, lukustatud ning turvafirma valvatud alalt kaduda tema uhiuus jalgratas.



Siiani turvafirma ja politseiga kembeldes kahtlustab ta, et turvamees võis vargaga kokku mängida. «Ma esmalt mõtlesin, et keegi tegi nalja ja parkis mu ratta kuhugi mujale,» rääkis Estikos automaatliinide seadistajana töötav Sarapuu oma esimesest emotsioonist. Paraku oli asi naljast kaugel.

Tema nädal varem rattamaratoniks ostetud maastikujalgratas GT Avalange, mis maksab poes ligi 13 000 krooni, kadus ööl vastu 16. septembrit kinnise värava taga asuvast rattaparklast ja on leidmata siiani.

Pimedal ööl

Sarapuu sõnul on kogu territoorium muidu turvakaamerate vaateväljas, vaid rattaparkla kohal asub pime nurk, kuhu kaamerasilm ei ulatu.

Et varastatud ratas öösel parklast firma territooriumile ei liikunud, kinnitab turvakaamera salvestisele viidates ka Sarapuu tööandja ametlikus seletuskirjas politseile. Estiko hinnangul sai Sarapuu sõiduriist lahkuda vaid läbi K-Grupi valvatava pääsla.

Kuna ükski töötaja oma kaardiga pääsla kumbagi ust ei avanud, peaks öiste liikumiste kohta aitama selgust tuua valvekorras olnud turvamees, seisab seletuskirjas.

Tartu Postimehe käsutuses olevatelt turvakaamerate salvestistelt on näha, et sel ööl platsi suurt väravat ei avatud. Lisaks on lindile jäädvustatud ka kaks turvamehe ringkäiku südaööl ning kell 3.30.

Kahe kaamera salvestised näitavad, et väljaspool territooriumit sõitis kell 1.34 värava tagant väga lähedalt rattaga mööda heleda nokkmütsiga noormees. Tegemist ei olnud varastatud jalgrattaga, kuna sel puudusid ketaspidurid ning plastmassist porilaud. Küll aga usub Sarapuu ise, et just selle noormehe ja turvamehe seotust tasuks uurida.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kristina Kostina märkis, et alustatud kriminaalmenetluse käigus näidati videoülesvõtet ka kannatanule, kes väitis, et see jalgratas ei ole tema oma.

Politsei seost ei leidnud

Menetluse käigus tuvastati, et turvamees ei lahkunud territooriumilt. Samuti asjaolu, et turvatöötaja tegi sel ööl kaks ringkäiku – südaööl ja kell 3.30.Et turvamees oleks ka vahepeal oma tööpostilt ära käinud, politsei kindlaks ei teinud, kinnitas Kostina.

Turvafirma K-Grupp Lõuna piirkonna teenistusjuht Erkki Salmann märkis, et firma on juhtunust oma versiooni politseile esitanud ega soovi seda uurimise huvides avalikkusega jagada.

Ta tõi näite, kuidas mõne aja eest käidi vargil Tasku keskuse kullapoes: «Ehk oleksid vargad juba pandimajade abiga käes, kuid kuna ajalehes ilmus tekst, et nad varastasid vaid väärtusetud näidised, said nad ilmselt vaid kodus juukseid katkuda.»

Salmann lisas, et tema hinnangul teeb politsei rattavargaid otsides tublit tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles