Eelarveparandused keskenduvad lasteaedadele

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolm Tartu opositsioonijõudu sooviksid tuleva aasta eelarves lasteaedadele senisest enam raha. Linnavalitsus tõrjus nende ettepanekuid, kuid pakkus ka ise välja samateemalise paranduse.

Valimiste järel opositsiooni langenud IRLi ettepanek oli vähendada tuleva aasta linnaeelarves linnavalitsusele ette nähtud tegevuskulusid 691 464 euro võrra ehk lõppeva aasta tasemele.

Sama summa soovib IRL eraldada Kesklinna lastekeskuse avariiremondiks. IRL põhjendas, et kõige parem oleks lastekeskuse remondiks raha leida viisil, mis linna toimimist ei häiriks. «Kui 2013. aastal toimis linnavalitsus ka 5 898 709 euro juures, pole põhjust arvata, et kulude jätmine samale tasemele linnavalitsuse tööd kuigivõrd häiriks,» oli selgitus.

Linnavalitsus vastas, et sellise katteallikaga ei saa nõustuda.

IRLi teine ettepanek nägi ette suurendada omanikutulu 200 000 euro võrra, et oma äriühingutest võetud dividendide abiga kiiresti rajada moodullasteaiad, millega luua juba uuel aastal juurde 350 lasteaiakohta. Neist 120 oleks niikuinii vaja Kesklinna lastekeskuse avariiremondi vajaduse tõttu.

«Juba praegu on pered sunnitud tulema toime lasteaiakohtade puudusest tulenevate raskustega või lükkavad laste saamist hoopis edasi,» oli IRLi põhjendus.

Linn tõrjub ettepanekut põhjendusega, et kuuerühmalise moodullasteaia rajamine võtab kuus kuni kaheksa kuud ja nii palju aega ei ole. Kiirem on otsida üüriruumid.

Toetus aiakohata lastele

Vabakunna nimekirjas valitud volikogu liikmed Gea Kangilaski, Jüri-Ott Salm ja Jüri Ginter on pannud ette lisada koolieelsete lasteasutuste reale 565 000 eurot, et maksta toetust nendele lastele, kellele pole jagunud seadusega ette nähtud lasteaiakohta, ning vähendada samas mahus kulutusi Raadil ERMi hoone juurde viivate teede uuendamiseks ja ehitamiseks ning Raadi detailplaneeringu koostamiseks.

Samamoodi ei pidanud linnavalitsus kohaseks ka 200 000 euro lisamist haridustöötajate palgatõusuks.

Linnavalitsus vastas, et kuna linnal puudub sellise toetuse maksmise kord, ei saa ka vahendeid kavandada. Ning ei sobi ka katteallikas.

Isamaalise Tartu Kodaniku nimekirjas volikokku valitud Imre Mürk pani ette uue 200-kohalise lasteaia ehitamiseks kavandada kaks miljonit eurot ja selle raha saamiseks emiteerida võlakirju.

Linnavalitsus vastas, et 120-kohaline lasteaed läheb maksma kolm miljonit ja lasteaia ehitus tuleb päevakorda Euroopa Liidu uue toetuste perioodi avanedes. Praegu on eesmärk hoida laenuvõimekust toetuste omaosaluse katteks.

Rahanduse abilinnapea Kajar Lember kommenteeris, et linnavalitsus tegi ettepaneku panna eelarvesse Kesklinna lastekeskuse remondi tarvis 500 000 eurot, nõnda võiks tema meelest vaadata asja nii, et opositsiooni tahet on arvestatud, aga katteallikad on linnavalitsus leidnud teised. Opositsiooni ettepanekud lükati tagasi seepärast, et kulude suurendamise ettepanek käib koos katteallika näitamisega.

Lember ütles, et lasteaiatemaatikale kavatseb ta pühendada suurema osa oma ettekandest sel neljapäeval volikogu istungil, kus eelarve on teisel lugemisel.

«Linnavarade osakond tegeleb väga jõuliselt ja aktiivselt sellega, kuidas panna kokku lasteaiakohtade arendusplaan tulevaks aastaks,» ütles Lember. «See töö on saanud forsseeringu kesklinna lastekeskuse juhtumist. Lapsed on vaja ära paigutada selleks ajaks, kui maja läheb remonti. Tõsi, selle maja puhul ei ole ka välistatud teisedki stsenaariumid.»

Kangilaski kommenteeris, et linnavalitsuse muudatusettepanekut ei saa täiel määral rahuldavaks lugeda, sest lasteaia remont ei lisa uusi kohti ja vaja oleks palju rohkem raha.

Mürk aga rääkis, et see oleks nagu poole tulekahju kustutamine. «See on linna valik, et nad pigem panustavad eralasteaedadele ja proovivad välja venitada ajani, kui saab jälle hakata euroraha kasutama,» ütles ta. «Minu arust ei ole õige nii oodata. Mina planeeriks küll Pepleri 1a lasteaia ehituse järgmisesse aastasse.»

Muudki ettepanekud

Parandusettepanekuid on teisigi. Linn soovib Kesklinna lastekeskuse remondiks raha võtta Anne sauna plaanitud sotsiaalhoolekande piirkonnakeskuse realt: 330 000 eurot. Lember märkis, et töö Anne saunas jagatakse kahte etappi.

Linnavalitsus kavandab huvikoolide õpetajatele suuremat palgatõusu ja Miina Härma gümnaasiumile lisaraha.

Ainus opositsiooni ettepanek, mis toetust leidis, pärines IRLilt ja nägi ette 10 000 euro lisamise, et kaasata gümnasistide õpetamisse ülikoolide õppejõude.

IRLi ettepaneku kohta toetada noortevolikogu 20 000 euroga arvas Lember, et selle ettepaneku tegelik mõte oli volikogu esimehe töötasu kärpimine 10 000 euro võrra. IRL ka mainis ettepanekus seda, et eelmine esimees sai hakkama väiksema töötasuga ja pole põhjust arvata, et töökohustused uues koosseisus suurenevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles