Jõulupuuäri tuurid tõusevad lähipäevil

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul polnud Artistoni jõulupuuaediku juures Jõe keskuses ei müüjat ega ostjat.
Eile hommikul polnud Artistoni jõulupuuaediku juures Jõe keskuses ei müüjat ega ostjat. Foto: Margus Ansu

Baltimaade suurim jõulupuutootja Estplant hakkas saatma kuuski ja nulge Valgamaalt Inglismaale juba novembri alguses ning läkitab viimased veoautokoormad välismaale järgmise töö­nädala lõpus.

Hummuli vallas umbes kaheksal ruutkilomeetril jõulupuid kasvatava Estplanti istanduses lõigatakse tänavu jõulurõõmuks maha 200 000 harilikku kuuske, serbia kuuske, hõbekuuske ning fraseri nulgu. Umbes 90 protsenti neist sõidab piiri taha: Inglismaale, Saksamaale, Poola, Taani, Lätti, Leetu, Soome, Rootsi, Taani ja Venemaale.

«Põhjamaades on harilik kuusk endiselt kõige populaarsem, aga teda hinnatakse ka Lääne-Euroopas,» kinnitas Est­planti müügi- ja administratiivjuht Ave Bachmann. «Nulgu tahetakse seepärast, et ta püsib kaua ilus ega aja okkaid.»

Müük lahti nädala eest

Kuna Estplant on hulgimüüja, pole tal täpset pilti jõulupuude lõpphinnast, millega lääneeurooplased endale koju kuuse või nulu saavad, kuid Bachmanni andmeil on hinnatase Eesti omast paar-kolm korda kõrgem.

Estplant alustas ettevalmistusi jõulupuuäriks 2001. aastal, esimesed kuused jõudsid müüki 2006. aastal. Firma on võtnud plaani paisutada aastatoodang enam kui kaks korda suuremaks, poole miljoni jõulupuuni.

Taani firmale JMP Partnere kuuluv AS Estplant teenis mullu 713 000-eurose käibe juures 577 000 eurot puhaskasumit.

Üks suuremaid Estplanti kasvatatud harilike kuuskede ja fraseri nulgude edasimüüjaid Eestis, osaühing Artiston alustas kuuskede ja nulgude müümist juba läinud nädalavahetusel.

«Müügikohtade varane ülesehitus on praktiline, sest siis on kibedaks müügiajaks kõik probleemid välja tulnud. Näiteks kui on mingeid häireid elektrivarustusega,» põhjendas Artistoni projektijuht Tarmo Vahter.

Tema sõnul on esimene müüginädal üsna napi kassaga, umbes pooled ostjad ei tee jõulupuumüüjate juurde asja enne 20. detsembrit. «Pigem on meie inimesed ikka traditsiooniliste kommetega ja kindlasti ei söanda ma öelda, et  varaseid ostjaid on järjest rohkem,» kõneles Vah­ter. «Aga inimeste soovid ja plaanid on väga mitmekesised.»

Näiteks ostavad mõned inimesed Vahteri sõnutsi kuuse juba 7.-8. detsembril, sest sõidavad jõuludeks reisile ja naasevad alles uuel aastal. Teised ostavad kuuse alles pärast jõule, kui on maalt vanemate juurest tagasi koju tulnud.

«See nädalavahetus tuleb aga meil kindlasti juba päris töine,» arvas Vahter homse-ülehomse kohta.

Odavaim kuusk 12 eurot

Artistonil on Rakveres ja Pärnus üks müügikoht, Tallinnas seitse ning Tartus üksteist müügikohta.

«Alustasime kümme aastat tagasi metsandustudengitena ühe müügikohaga Konsumi juures, mis paiknes praeguse Eedeni kaubanduskeskuse kohal,» meenutas Tarmo Vahter. «Kuused varusime toona ise metsasihtidelt ja kuivenduskraavidelt.»

Artistoni valikus on praegu nelja liiki jõulupuid: harilik kuusk, serbia kuusk, hõbekuusk ning kaukaasia nulg. Viimased kaks on ostetud sisse Saksamaalt. Vahteri sõnul ei saakski kaukaasia nulgu Eestis kasvatada, sest vähegi krõbedam pakane võtaks ta ära.

«Eestis moodustavad 70–80 protsenti kõigist müüdud jõulupuudest harilikud kuused, Lääne-Euroopas on kaukaasia nulg kahtlemata levinuim jõulupuu,» rääkis Vahter.

Hariliku kuuse meeter maksab keskmiselt umbes kümme eurot, nulu meeter 20–25 eurot.


Jõulupuude hindu

• Artiston. Kuusk (175–200 cm) 20 eurot, kaukaasia nulg (175–200 cm) 45 eurot.

• Juhani puukool. Kuusk (180–220 cm) 22 €, kaukaasia nulg (180–210 cm) 45 €.

• Hansaplant. Kuusk (200–250 cm) 11,30 €, kaukaasia nulg (175–200 cm) 22.90 €.

• OÜ Aed ja Kodu. Kuusk (200–250 cm) 25 €, nulg (175–200 cm) 45 €.

Allikad: ettevõtete veebilehed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles