TÜ Raamatukogu kaks saali said uue näo

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli raamatukogu turundusjuht Ilona Smuš­kina on majas valitseva jõulueelse meeleolu üle õnnelik. «On ju meil siin ilus,» ütles ta eile enne, kui asus näitama uuenduskuuri läbi teinud lugemissaale.

Ilona Smuškina on raamatukogus töötanud 1974. aastast. Ta on osalenud Toomelt ärakolimises, mis algas 1981. aastal, ning töötanud Struve tänavale rajatud uues hoones kõik vahepealsed kümnendid.

Ilona Smuškina ütles, et 30 aastat tagasi oligi see raamatukogu väga uus ja moodne, sest tolgi ajal pingutasid disainerid hoolega.

«See maja on nõukogude aja lapsuke, aga maja kvaliteet oli tolle aja kohta ehk paremgi kui muidu,» sõnas ta. «Elu ise aga on tinginud selle, et tollest ajast saadik, mil me siia kolisime, on kogu aeg tulnud midagi kohendada ja uuendada.»

Raamatukogu praegune uuenduskuur tähendab seda, et juba kevadel ja suvel värskendati kolmandal korrusel asuva kahe lugemissaali seinad ja lagi ning maha pandi uus vaipkate. Sügisel jäädi ootama uut mööblit. Sisekujunduse üks eesmärke oli, et see järgiks raamatukogu algset sisekujundust.

Nüüd lõpuks on ka 40 lauda ja üle 300 tooli ning 48 kõrget riiulit kohale paigutatud ning kogu see uus varandus paikneb kolmanda korruse kõige vaiksemas alas ehk teises ja kolmandas saalis.

Iga lugeja maitse järgi

Osa laudu on poolitatud pikivaheseinaga, nii et teisel pool lauda istuv lugeja või tema ekslev pilk ei saa vastas istujat häirida.

Osa laudu on vaheseintega jaotatud kaheksaks boksiks ning seal ei häiri raamatusse süvenenud inimest ka ei ta paremal ega vasakul käel istuv naaber.

Osa laudu on aga avatud, sest raamatukogu vaiksesse alasse võivad tööd tegema tulla siiski ka need, kes soovivad omavahel pilke vahetada või raske eksami eel teineteisel kätt hoida.

Ilona Smuškina märgib, et loomulikult on raamatukogus ka hääleka koostöö tegemise kohad, kus inimesed istuvad ümber laua ja võivad sumiseda hulleminigi veel kui Vilde kohvikus, aga need asuvad teisel korrusel.

Tartu ülikooli raamatukogu direktori kohusetäitja Liisi Lembinen lisas, et niisugust remonti ja uuendamist nagu praeguste kolmanda korruste saalide puhul ei tule raamatukogus ette ilmselt niipea.

«Rahaline panus oli ka suur – remont ja mööbel maksid kokku ligi 400 000 eurot,» ütles ta. «Eks me oleme iga uue sammu tegemisel alati lähtunud sellest, kuidas raamatukogukeskkond edasi areneb. Raamatukogu ei ole ammu enam ainult omaette töötamise ja laenutamise koht, vaid ka paik, mis on rajatud suhtlemiseks.»

Luulega avamissündmus

Uute saalide avamissündmus leiab aset täna kell 16, mil Tartu üliõpilasteater esitab katkendeid Juhan Liivi luuleetendusest «... mind vaatas ühe lille silm ...».

Pidulikkust lisab seegi, et lugemissaalide seinad on kaunistatud Tartu ülikooli maaliosakonna üliõpilastööde näitusega «Suvi keset talve».

Lugemisaalide remondi tegi AS Ehitustrust ja mööbli valmistas AS Kitman Thulema.


Uuenduskuur

Tartu ülikooli raamatukogu lugejate kasutuses on nüüd:

• 48 kahe ja poole meetri kõrgust raamaturiiulit,

• 40 uut lauda,

• üle 300 uue tooli,  

• kaks uuenduskuuri saanud lugemissaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles