Läti talunik täitis Tartus tühja koha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Alguses kord ja nüüd juba paar korda nädalas sõidab Põhja-Lätis talu pi­dav Ainars Horns Tartusse, et kaubelda turuhoones oma talus tehtud sõira ja kitsepiimajuustuga.


«Meie aitame teid ja teie aitate meid,» põhjendas Tartu turul nii kitse- kui ka lehmapiimast tehtud juustuga kauplev Ainars Horns muheledes siinsele turule sisenemist.

Tema lett on kirev: seal on köömnete, tilli ja küüslauguga kitsejuustu, mozza­rel­la’t, suitsutatud juustu ning erinevate lisanditega sõira nii lehma- kui ka kitsepiimast. «Tudengitele meeldib kõige rohkem mozza-rella ja suitsutatud juust,» rääkis Horns.

Konkurente pole

Jutuajamise katkestas Viljandist pärit naine, kes ei soovinud oma nime öelda. «Olen siin leti ääres täna juba teist korda,» rääkis ostja. Teisel ostul rändas ta kotti kitsejuust. «Kui veel ka kitsepiima kuskilt saaks,» ütles naine.

Hornsi talu on Ape maakonnas. «Apest on Tartusse vähem maad kui Riiga,» märkis peremees. Sellepärast võttiski ta jaanuaris kätte ja otsustas proovida, kas tema kaubal on Tartus lööki. «Mind julgustas see, et mul pole siin konkurente,» lisas Horns.

Kui päris täpne olla, siis mõni konkurent peaks olema. Näiteks sõira teeb Võrumaal tegutsev Nopri talumeierei, rääkis Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

«Pärnumaal on üks kitsejuustu tegija,» lisas ta. «Haapsalu lähedal plaanis üks väiketalunik seda tegema hakata, aga ma ei tea, kas see plaan sai teoks.»

Rohkem sõira ja kitsejuustu tegijaid Potisepp aga ei tea. «Kahjuks meil puudub info väiketootjatest, nad ei tule liitudesse,»  märkis ta. «Ka internetis pole neist jälgegi. Nad tegutsevad vaikselt: teevad ja müüvad naabrimehele. Aga nii rikkaks ei saa. Meie väiketootjad peaksid end rohkem peale pressima.»

Oma kliendid

Läti talunike ühendusse GFA Centrs ehk eesti keeles Vaimse ja Füüsilise Arengu Keskusse kuuluva Hornsi talus on ligi poolteistsada kitse. «Vähe veel,» ütles selle kohta lakkamatult muhelev juustumüüja.

Et kaupa piisavalt oleks, teeb ta koostööd teiste kitsekasvatajatega ehk ostab neilt piima juurde. Tema juust ja sõir on GFA Centrsi kaudu müügil ka Riias.

Tartusse tulekut pole Horns kahetsenud: «Mul on palju kliente tekkinud. Inimesed juba lausa tellivad mu käest endale meelepärast kaupa.»

Ape mees kaupleb turuhoones kolmapäeval ja reedel. «Ma ei lähe ära,» kinnitas ta. «Olen koha välja võidelnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles