Vambola Paavo: rohkem värskeid turismiideid Tartule

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: Postimees.ee

Tavaliselt ei viitsi ma kõrgete linnaametnike usutlusi lugeda, sest midagi säravat nad valdavalt ei ütle, kuid nüüd pean oma arvamust muutma.

Turisminduse vallas tabas Tartu abilinnapea Kajar Lember naelapea pihta (TPM, 28.11). Kohalikud turismiedendajad käivad messidel, sest seal on tore, kulutatakse maksumaksja raha, aga tulemus jääb kokkuvõttes kesiseks. Kaugemalt tulijaid, kes võiksid Tartut avastada, pole nii palju, kui tegelikult soovime. Hotelle jagub.

Kui 80 protsenti turistide poolt Eestis kulutatavast rahast jääb jätkuvalt Tallinnast kolmekümne kilomeetri raadiusesse, oleme halvad turundajad. Tartu on osa Lõuna-Eestist ning vastupidi, järelikult peaksime kaugemalt tulijale pakkuma kõike kompleksselt.

Lõpmatuseni ei saa kesta, et Pühajärve spaasse minevad soomlased ja rootslased tuhisevad siit mööda ning parimal juhul tuuakse nad tervisevannide keskelt Taaralinna vaid mõneks tunniks. Ja siis piirdub käik suures osas Lõunakeskuse külastamisega. Sama on Värskaga. Seal annavad tooni rikkad Peterburi ja Moskva turistid, kellele võiksime tutvustada oma linna. Peab tekkima sünergia!

Vajame atraktiivsust

Uueks turismisuveks on aeg atra seada just praegu. Mitu aastat oleme rääkinud, et vajame atraktiivsust. Toome selle siis päevavalgele.

Meil on Tartus vanasõidukite klubi. Järsku teeks koostööd ja pakuks välja mõne uue mõtte. Tooks nostalgilise ja lapsepõlvest tuttava Ikarus Luxi või mõne muu elule äratatud vanema põlve bussi suveks Tartu tänavatele.

Salongi saaks paigaldada paar monitori, kust oleks võimalik jälgida linna tutvustavaid filme. Igal istmel võiksid olla kõrvaklapid ja pult, millest sõitja saaks valida linnatuuriks sobiva keele.

Taolised bussid vuravad paljude Euroopa linnade tänavatel ning on osutunud ülimalt populaarseks. Miks mitte pakkuda seal turistile pokaali kohalikku jooki või suupisteid! Ühendatud saaksid eestimaised tooted koos maitseelamusega. Hiljem läheks sama turist mõnda supermarketisse ning ostaks midagi samalaadset koju kaasa.

Tallinna-Tartu vahel kurseerivas bussis sõrmitsesin hiljuti istme seljatoel olevat paneeli ning sattusin vaatama turistidele mõeldud videoid. Need tutvustasid Tallinna kui sihtkohta eri vaatenurkadest. Ometi on peale pealinna olemas veel Tartu ja Pärnu. Nende kohta polnud ühtegi viidet.

Kui Eesti kahe suurema linna vaheline bussiliiklus on viidud rahvusvaheliselt tuntud brändi alla, peaksime jõulisemalt tooma fookusesse oma kodulinna ja teda tutvustama.

Tartut läbivad rahvusvahelised liinibussid Peterburisse ja Riiga. Oleks tänuväärne, kui kaugelt tulija teeks enne sihtkohta jõudmist põgusa tutvuse Tartu ajaloo, vaatamisväärsuste ning kultuurieluga. Turismiedendajatel ja linna mainekujundajatel tasuks sellele mõelda.

Aastaid oleme trükkinud tonnides linnu- ja matkaradu tutvustavaid voldikuid ja brošüüre, pannud huugama hulga raha, aga unustanud audio-visuaalse poole.

Kindlasti on Tartus kaameramehi, kes suudavad ja oskavad kokku panna korralikud löövad klipid. Peame leidma institutsiooni, kes seda kõike suudab: töötab välja visiooni, koostab stsenaariumi ja vormistab lõpp-produkti. Oleks tore, kui kevadel teeks Eestisse saabuja eeltutvuse Tartuga juba siiasõidul.

Loodan, et abilinnapea Kajar Lember, kes on ise turisminduse vallas tegutsenud, võtab asjaomased isikud kokku ja ütleb otse, mida peab ja tuleb linna turundamisel muuta. Vanad meetodid enam ei tööta.

Uutmoodi laadad

Tartu on viimasel kümnendil teinud ennast tuntuks mitme laadaga, ent nüüdseks on need väsinud ja kulunud. Ma hindan ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau senist tööd, sest keegi pidi ju laadandust vedama, aga värskuse ja uuenduslikkuse nimel peaks nende korraldamise võtma üle mõni erafirma.

Laatasid peab olema täpselt niipalju, et see oleks hõrgutis, meelitaks rahvast üle Eesti. Parem olgu üks korralik kui mitu keskpärast.

Kui on olemas uus kujutlus, siis saab alati juurde tekitada põneva kultuuriprogrammi. Aastast aastasse üles astuvad lõõtsamehed ja lauluviisi lõõritajad ei paku enam huvi.

Ventspils korraldab igal aastal augusti algul linna päeva. Iga kord on seal mõni tõmbenumber. Küll võistlevad üle Läti parimad lilleseadjad, kelle kujundatud klumbid ja kompositsioonid ei jäta külmaks. Tartuski võiks Rüütli ja Küüni tänavale laatade ajal tekitada mõned kompositsioonid.

Mida rohkem tullakse Tartusse kaugemalt ja kui siin on hea ja huvitav olla, seda enam levivad positiivsed sõnumid. Uute tulijate üle võime koos rõõmustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles