Külastajad söötsid Elistvere loomapargis põdra surnuks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elistvere loomapargi talitaja leidis pühapäeva varahommikul põder Tõnu aedikust elutuna. Keegi oli põdrale söötnud pähkleid, mille tagajärjel loom lämbus.
Elistvere loomapargi talitaja leidis pühapäeva varahommikul põder Tõnu aedikust elutuna. Keegi oli põdrale söötnud pähkleid, mille tagajärjel loom lämbus. Foto: Margus Ansu

Elistvere loomapargi põdra Tõnu eluase on tühi: kuigi tema aedikul on toitmist keelav suur silt, ei pidanud külastajad seda miskiks ja suur loom heitis hinge. Inimeste liigse lahkusega on hädas ka Tallinna loomaaed.

Loomapargi talitaja leidis kuueaastase põdra Tõnu elutuna pühapäeva varahommikul.

«Keegi «lahketest kostitajatest» oli talle laupäeval pakkunud sobimatut toitu, mille tagajärjel põder lämbus,» teatas Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti külastusjuht Malle Oras.

Lahangul leiti Tõnu hingamisteedest pähkleid. Pähkli-rosinasegu oli ka aediku piirdeprussidel ja aediku ees maas.

«Seal oli Kreeka pähkleid, tavalisi pähkleid ja rosinaid,» rääkis RMK Elistvere loomapargi juht Sirje Saul. «Keegi oli ilmselt kaasa võtnud paki pähkli-rosinasegu ja selle põdrale söötnud. Meil on sildid väljas, et loomi ei tohi toita, räägime sellest külastajatele pidevalt, kuid sellest ei peeta kinni. Aga ega liikluseeskirjast kah kinni peeta.»

Nugisele nätsu

Selline sõna otseses mõttes pime hoolitsus, mille eest põder Tõnu maksis oma eluga, pole loomapargis erandlik juhtum. «Nugise puurist leiame nätsu ja suitsukonisid ning kitsede juurest saame ikka mõne šokolaadikommi,» märkis Sirje Saul.

Vähe sellest: suvel oli valatud 14-aastase karu Karoliina aedikusse suhkrut. «Meie karu turvaaeda on pandud ka klaaspurgiga mett,» lisas loomapargi juht. «Tore, et meepanija oma käe aedikust tagasi sai.»

Loomi toitvad külastajad teevad peavalu ka Tallinna loomaaiale. «Inimesed kipuvad tõesti loomi surnuks söötma, kui neil karjast juures pole,» tõdes Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal.

Varem oli loomaaias selliste külastajatega rohkem probleeme, viimane suur skandaal jääb aastate taha. Selle tekitas külastaja, kes viis heast tahtest kaamelitele kartulikoori. Paraku olid neil idud ning kaamelid on ülitundlikud idudes leiduva mürgise solaniini suhtes.

«Kaks kaamelit, kes olid inimestega harjunud, söödeti nende kartulikoortega surnuks,» rääkis Mati Kaal. «Kolmas kaamel oli meile alles hiljuti tulnud, ta kartis veel võõraid, ei julgenud pakutut võtta ja jäi ainsana ellu.»

Kui loomaaias elasid veel karupojad, korjasid töötajad õhtuti nende juurest kokku paar pange komme. Müntidega on surnuks söödetud hülgeid. Kala pähe läikivad mündid nahka pistnud hülged surid vasemürgistusse. «Müntide loopimine on üldse üks loll komme,» märkis Mati Kaal. «Nende pärast ummistuvad meil troopikamaja filtrid ja kärssavad pumbad.»

Enamasti toidavad külastajad loomi enda arust heast südamest, kuid issanda loomaaias kaua ringi liikunud Kaal on näinud ka puhast kurjust.

«Kui loomad elasid veel vana platsi peal, oli ka neid kahejalgseid, kes ühe käega andsid loomale leiba ja teisega käega torkasid teda mingi oraga, et näha looma kannatusi,» meenutas ta. «Vanal platsil käisid ka sodomiidid loomi kargamas. Uuel platsil on loomad külastajate eest paremini kaitstud.»

Tuule jäi üksikuks

Kuid probleem siiski püsib ning loomaaias on üleval sealseid elanikke toita keelavaid sadu silte, külastajatel hoiavad pilgu peal jalgratastega ringi sõitvad turvamehed.

Ka Elistvere loomapargi juht palub külastajatel loomade toitmise keeldu väga tõsiselt võtta. «Meie loomad on korralikult toidetud, külastajatel ei ole vaja neile lisa tuua,» toonitas Sirje Saul. «Loom ei pea päev otsa sööma.»

Põder Tõnu lahkumine ei jätnud loomaparki päris põdratuks, Tõnu naabrinaine, kaheaastane Tuule, oli eile täie elu ja tervise juures.

Tuule, keda sügisel püüti Tõnuga tulemusteta paari panna, jääb aga teadmata ajaks üksikuks, sest Eesti teistes loomaparkides ega ka Tallinna loomaaias põtru pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles