Põlva koolijuhi vabastamine tekitab vanemates küsimusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva linnapiiril asuvad rahvuslikud tähised.
Põlva linnapiiril asuvad rahvuslikud tähised. Foto: www.polva.ee

Mammaste lasteaia ja kooli direktor lahkub ametist. Sellise lakoonilise teate võib leida Põlva vallavalitsuse veebilehelt. Kogu linn ja vald teavad et lahkumine pole siiski päris vabatahtlik.

Hiljuti käis koolijuht Kalle Jürgenson vallavanema Georg Pelisaare jutul. Sõlmiti poolte kokkulepe Jürgensoni ametist lahkumise kohta 20. detsembril. Kooliperes ja vanemates tekitab selline asjade käik aga küsimusi. Täna on Põlva Mammaste kooli hoolekogu kutsunud kokku erakorralise koosoleku, kuhu kutsutud vallajuhid peavad andma selgitusi kooli direktori Kalle Jürgensoni töölt vabastamise kohta.

22 000-eurone puudujääk

Vald heidab suvel koolijuhiks saanud Jürgensonile ette puudujääke eelarves. Jürgenson ise leiab aga, et umes 22 000-eurone puudujääk on eelmise direktori ja vana vallavalitsuse pärand ning tunnistab, et koolijuhi kohalt ei lahku ta päris vabatahtlikult. Jürgensoni kinnitusel on vald varasemalt teinud haridus- ja teadusministeeriumile aasta vältel täiendavaid rahataotlusi ning neid on ka rahuldatud. Tänavu lisaraha aga ei tulnud.

Segaduse võis põhjustada sel aastal aset leidnud linna ja valla liitumine. Jürgenson lisas, et rahasid kuidagi enda tahtsi ja valesti kasutada polnud tal võimalust, sest kõik kooli rahaasjad käisid läbi kolme vallavalitsuse raamatupidamise poolt juhitud arve. «Kus olid vallavalitsuse silmad kaheksa kuu vältel, mil läbi vallaeelarve palka maksti?» Jürgensoni hinnangul on õpetajate palgad koolis timmitud eelarvet arvestades lihtsalt natuke liiga kõrgeks.

Endise vallavanemaga tekkis Jürgensonil rahaasjade pärast ka erimeelsusi. Sellest annavad kinnitust uuele vallavalitsusele jäetud dokumendid, kus endine vallavõim soovib katseaja lõpetamist mitterahuldavate töötulemuste tõttu. «Mul pole kombeks tüli teha. Parem siis juba lahkun,» leidis Jürgenson.

Põlva uus vallavanem Georg Pelisaar märkis, et Jürgenson võeti suvel tööle esmalt kahekuulise katseajaga. Seejärel katseaega pikendati. «Minul ei ole enam võimalik katseaega pikendada,» viitas Pelisaar seadustele.

Pelisaar lisas, et tema valdustes on dokumente, mis annavad alust arvata, et Jürgenson ei sobi hästi koolijuhiks. «Olen seatud seisu ette, et kas jätkata inimesega, kellega ma pole koos töötanud. Olen fakti ees, et valda võivad oodata probleemid,» selgitas Pelisaar.

Koolivõrku ootavad muutused

Kiil tänaseks ühinenud Põlva linna ja valla vahele löödi omal ajal sellega, et vald otsustas ehitada omale linna koolimaja. Samal ajal oleks kaks seni linnas tegutsenud kooli suutnud lahedasti mahutada vabalt ka valla lapsed. Pelisaar rõhutas, et koolijuhi lahkumist ei saada eelnev taust ja poliitika.

Lähiajal kuulutab Põlva vallavalitsus välja avaliku konkursi Mammaste lasteaia ja kooli direktori ametikohale, lubas Pelisaar. Ta lisas, et uuel konkursil võib osaleda ka Kalle Jürgenson. Jürgenson ise pole enda sõnul konkursil osalemise peale mõelnud.

Kas ja kui kauaks uus koolijuht ametisse jääb, pole aga teada. Nimelt alustab Põlva jaanuaris-veebruaris tõsiseid arutelusid hariduselu tulevikust. «On selge, et haridusasutusi on Põlvas liiga palju,» märkis Pelisaar. Lisaks sellele on otsustamata, millisest linnas asuvast koolist saab tulevikus riigigümnaasium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles