Aadu Must: see oli populistlik rünnak

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AADU MUST
AADU MUST Foto: Valimised

Tartu volikogu esimees Aadu Must nimetas oma palga määramise küsimuse arutelul volikogus enda suhtes tekkinud rünnakut populistlikuks ja ebatäpseks.

IRLi saadik Jaak Nigul pidas sõnavõtus seda moraalituks maksuraha enese tarbeks kulutamiseks, kui Aadu Must võttis Eesti kunstimuuseumi ehituseks loodud sihtasutuse nõukogu liikmena vastu 99 824 krooni töötasu, kuigi kolme aasta jooksul ehk aastail 2007–2010 peetud nõukogu 16 koosolekust osales ta ainult seitsmel.

Liiatigi oli Must Niguli meelest bluffinud, kui oktoobris volikogus väitis, et oli selles nõukogus lühikest aega.

Aadu Must kommenteeris, et ta ei bluffinud, vaid hoopis Nigul lõi eksliku mulje, nagu oleks ta kõnealuses nõukogus olnud aastatel 2005–2012.

Huvitav töö nõukogus

Aga teine etteheide, et te kohal peaaegu ei käinudki, kuid raha võtsite vastu?

«Paremini kui mina vastas härra Tolmoff,» meenutas Must reformierakondlase Mati Tolmoffi väljaastumist volikogu istungil. «Tolmoff hüppas väga sümpaatselt püsti ja rääkis sellest, kuidas Must käis ka mööda muuseume ringi ja üritas probleeme lahendada. Mida see nõukogu töö eeldaski.»

Must ütles, et töö kõnealuses nõukogus oli põnev ja seda ei tehtud ainult koosolekutel.

Kultuuriministeeriumist edastatud ja Niguli vahendatud andmetest nähtub, et ühel koosolekul hääletas Must kirjalikult, ehkki sellel ei osalenud.

Volikogu IRLi fraktsioon suhtus läinud neljapäeval väga kriitiliselt Tartu koalitsiooni plaani tõsta volikogu esimehe töötasu 3135 eurole, mis võrdub abilinnapeadele makstavaga. IRL oli seisukohal, et tuleks jääda eelmisele esimehele, Mihhail Lotmanile määratud tasu suuruse juurde, mis oli pärast Lotmani avalduse alusel vähendamist 2444 eurot.

«Tegelikult oli see IRLi rünnak küll populistlik,» ütles Must. «Viidati, et tuleks lähtuda sellest volikogu esimehe palgast, mille inimene ise oma töökoormust teades on vähendanud. Kui ma kunagi olin ülikoolis suurema palga peal, olin 50 protsendiga volikogus. Praegu, kui olen ülikoolis oma koormuse minimeerinud, ja vabandust, ma ikkagi ütlen, et olen orienteeritud tööle, mitte istungite juhatamisele. Ma julgen öelda, et volikogu esimehe mõjukus võiks linnavalitsuse istungitel võib-olla olla isegi suurem kui abilinnapeadel.»

Palgad võrdluses

Must selgitas, et tema enda palga kujundamisel kaasa ei rääkinud, kuid koalitsioon vaatas poliitilises diskussioonis palku süsteemis ja võrdluses ning lähtus sellest, et abilinnapeade palka on tõstetud.

Nigul oli Musta palga määramise suhtes kriitiline ka eile. «Tartus ei ole väga palju ettevõtete juhte, kelle põhitöötasu oleks sama suur kui Tartu volikogu esimehe palk,» ütles ta.Ta jagas muret ka selle pärast, et kui Must on volikogus täiskohaga ametis, kuidas jõuab ta siis selle kõrvalt ülikoolis tööl olla.

Must tegi siin täpsustuse, et tema töökoormus on ülikoolis 0,2 kohta, mitte 0,3, nagu Nigul ekslikult väitis.

Aga avaldus palga vähendamiseks nagu Lotmanil?

«Mul oli see kavatsus, aga peale seda, kui seda hakati nagu kutsikat sita sisse suruma, on mul vähemalt …  Ma ütlen nii: ei jah, ei ei,» oli Musta vastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles