Jüri Saar: linnavolinik ründas volikogu esimeest

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Margus Ansu

Uue volikogu koosseisu kolmas istung läinud neljapäeval oli esimene, kus volikogu sai iseenese töö korraldamise asemel keskenduda linnaelu küsimuste arutamisele ja otsustamisele.

Istungi alguses andis vabakundlane Jüri Ginter üle arupärimise, milles soovis linnapea Urmas Kruuse vastuseid selle kohta, miks Tartu linn ei täida seadusest tulenevat kohustust tagada lastele lasteaiakohad.

Kahtlemata üks olulisemaid päevakorrapunkte oli tuleva aasta linnaeelarve esimene lugemine, mille arutelu oli võrdlemisi loid ja küsimused kaunis erineva kaaluga.

Volinikud pärisid muu hulgas, miks bussipeatuste uute infotabloode kiri hästi ei paista, või näiteks, kas Tartu kavatseb tegutseda selle nimel, et põhikooliklassid jääksid seaduses nimetatud 24 lapse piiresse.

Teine lugemine on aga veel ees ja praegu on volinikel aeg teha eelarve eelnõu parandusettepanekuid.

Kõige teravamaks kujunes aga arutelu volikogu esimehe Aadu Musta töötasu ja aseesimehe Triin Anette Kaasiku hüvitise kehtestamise üle.

Ettekande teinud sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Tõnu Ints ütles, et koalitsiooni kuuluva kolme fraktsiooni esimehed pidasid omavahel nõu ning  vestlesid volikogu esimehe ja aseesimehega.

Selle tulemusel oli selgunud Intsu sõnade järgi, et esimees on valmis panustama täistööajaga ja töö võiks olla tasustatud samasuguse summaga nagu abilinnapeade palk, ehk 3135 euroga. Sellele liitub autohüvitis 300 eurot kuus ja mobiiltelefoni piiramata kasutamine.

Seega erinevalt Intsu varem välja öeldust polnud plaanis palga säilitamine, vaid tõstmine: eelmisele esimehele oli volikogu ametiaja algul määranud 2876 eurot kuus.

Aseesimehele oli ettepanek jätta sama suur hüvitis kui eelmisel ametiajal ehk 799 eurot kuus. Sellele muid hüvitisi ei lisandu.

IRLi saadik Rein Kilk avaldas arutelu algul lootust, et esimehe tasu väheneb. Kuid Ints vastas seepeale, et volikogu esimehel on palju rohkem ülesandeid kui istungi juhatamine.

IRLi saadik Jaak Nigul uuris: veel mõni päev varem oli Must Tartu ülikoolis 0,3 kohaga professor, kas ta tuleb ülikoolist ära?

Ints vastas, et ei tule. Ta lisas, et volikogu esimees ei tohi võtta tasusid muust kohast, kuid erand on tehtud teaduslikule ja pedagoogilisele tööle.

Esimese pikema sõnavõtu pidas Nigul: «Minu jaoks on poliitiku aususe ja moraali mõõdupuuks tema suhtumine maksumaksjate poolt ühiskonnale annetatud rahasse ehk maksurahasse. Maksuraha saab kasutada kahel moel. Kas kogu ühiskonna või mõne üksikisiku hüvanguks. Kui poliitik ei suuda neil kahel kasutusviisil vahet teha, ei tohiks ta reeglina sobida poliitikasse. Ja eriti veel ametikohale, kus pidevalt tuleb teha rahalisi otsused ühiskonna ja oma tasku vahel.»

Nigul jätkas, et volikogu esimehe palgatõus on üks järjekordne selline näide. Tema Aadu Musta teravalt ründav sõnavõtt oli aga seotud Musta osalemisega kunstimuuseumi ehitamiseks loodud sihtasutuse nõukogu töös.

Nigul ütles, et kuigi Must oktoobris volikogus väitis, et oli osalenud kõnealuses nõukogus lühikest aega, oli ta seal siiski kolm aastat, 2007–2010.

Kultuuriministeeriumist saadud andmetele tuginedes väitis Nigul, et Must võttis sel ajavahemikul osa sihtasutuse seitsmest koosolekust, kuid kokku oli neid 16.

«Minu oletus on see, et kuna ta nõukogus midagi asjalikku ja meeldejäävat kolme aasta jooksul ei teinud, tunduski see aeg nii episoodiliselt lühike. Küll aga nõustus ta selle aja eest vastu võtma nõukogu liikme tasu 99 824 krooni,» ütles Nigul. Ta osutas, et see on moraalituse näide.

Kuivõrd Kaasik ja Must olid end tasu määramise arutelust taandanud, ei tulnud Musta suust ei kommentaari ega vastulauset.

Küll võttis tema kaitseks sõna erakonnakaaslane Nikolai Põdramägi, öeldes, et kõnealuses nõukogus oli Must ainuke professionaalne ajaloolane ja tema teadmistest oli kindlasti kasu.

Ka leidis Põdramägi, et Nigul on oma rünnakutes ebatäpne.

Volikogu kinnitas koalitsiooni ettepandud tasud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles