Prügis vedelesid omaniku andmed

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksi Metalli endise osaniku kinnitusel osutavad metsa viidud vi­siitkaardid ja muu praht kellegi teise pahateole, sest see firma lahkus Ravila tänavast juba viis aastat tagasi.
Pronksi Metalli endise osaniku kinnitusel osutavad metsa viidud vi­siitkaardid ja muu praht kellegi teise pahateole, sest see firma lahkus Ravila tänavast juba viis aastat tagasi. Foto: Margus Ansu

Seitse kuud tagasi leidis Tartumaa metsaülem Toomas Haas Tartu külje alt Tiksoja metsast prügihunnikust ettevõtte Pronksi Metall visiitkaardid. Keskkonnainspektsioon pole tänini suutnud reostajat liistule tõm­mata.

Mitte enam kui üks sõiduauto järelkäru täis rämpsu vedeles Tiksoja metsatee servas, umbes 500 meetri kaugusel Ravila ja Puidu tänava nurgast eilegi. Peale plastpudelite ning muu olmerämpsu vaatasid kuhjakesest vastu sõidumeeriku paberkettad ning osaühingu Pronksi Metall visiitkaardid Igor Aleksejevi ja Oleg Filippovi nimega.

«Saatsin hiljuti keskkonnainspektsioonile päringu, et kui kaugel asi on. Nad vastasid, et nad menetlevad. Aga rohkemat ma teada ei saanud,» kirjeldas Haas praegust seisu.

Omanik: ma ei tea midagi

Toomas Haas pidas võimalikuks, et prügi metsa vedanu enda nimi polegi Pronksi Metalli visiitkaardil kirjas, kuid leidis, et sel juhul peaks Aleksejev ja Filippov või vähemalt kumbki neist suutma seletada, kuidas sattus nende firma kraam kellegi teise kätte.

«Ma kahtlen, kas võõras firma saab tuua metsa tuhat teise firma visiitkaarti,» arutles Haas. «Tegu oli transpordifirmaga ning toodud oli ka rekkade klaase.»

Tartu Postimehe telefonikõnele vastas Igor Aleksejev, kes oli krediidiinfo järgi Pronksi Metalli osanik 2009. aastani. Aleksejev selgitas, et Pronksi Metall kolis 2008. aastal ära aadressilt Ravila 63, mis jääb prügi mahapaneku kohast vähem kui 700 meetri kaugusele.

«Seletasin kevadel keskkonnaametile, et rentisime seal ladu koos kontoritega 2008. aasta lõpuni,» rääkis Aleksejev. «Selle aasta alguses tulid sinna uued üürnikud. Meil jäi osa visiitkaarte ja muid pabereid lattu. Arvan, et uued üürnikud tegid seda või laohoone omanik. Mina ei ole seda teinud.»

Autoklaasid, mis vedelevad visiitkaartidest ja muudest Pronksi Metalli paberitest veidi eemal, pole aga Aleksejevi väitel kunagi tema firmale kuulunud. Kaugvedude kõrval olevat firma tegelenud ka metallikokkuostuga, aga autoklaasiäriga mitte.

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo juhataja Tanel Türna avaldas lootust, et väärteomenetlus lõpeb lähinädalail trahvi määramisega ning korraldusega rämps metsast koristada. Menetlusalune isik on üle kuulatud, aga enne menetluse lõppu ei saa tema nime avaldada, selgitas Türna.

Ta nentis, et uurimine on seaduserikkumise väiksust arvestades ebaproportsionaalselt pikaks veninud, kuid kinnitas, et see on paratamatu: seletusi on küsitud mitmelt inimeselt ning igaühele neist tuleb anda vastamiseks mõistlik aeg.

«Võtsime näiteks ühendust ka autojuhtidega, kelle nimed olid prügi hulgas olnud sõidumeerikutel,» märkis Tanel Tür­na.

Ravila 63 ärimaa on kuulunud kolm viimast aastat osaühingule Simpes Grupp. Firma omanik Raul Kinks ütles, et ei tea prügistamisloost midagi. Kinksi sõnul pole Ravila 63 kinnistul olnud rentnikku juba kaks aastat.

«Suurpuhastust tegime küll seal eelmisel aastal – platsi peal ja majas –, aga ma ise ei tegelenud sellega, nii et ei oska kohe öelda,» lausus Kinks.

Prügitalgud igal kevadel

Toomas Haas ütles, et riigimetsakeskus on sunnitud korraldama Tiksoja metsas prügikoristustalguid igal kevadel. Näruselt käituvad inimesed Haasi sõnul ka näiteks Ihaste-taguses riigimetsas, Ülenurme lennuvälja taga metsas, Kallaste linna lähedases metsas ning Peedumäe suvilarajoonist Vapramäe poole jäävas metsas.

«Koristame Tiksojal abilistega, noorkotkaste ja kõrgema sõjakooli õppuritega igal kevadel 15–20 kantmeetrit rämpsu. Tundub, et aasta-aastalt läheb olukord hullemaks,» kõneles Haas. «Peaks vist panema sinna teeotsa kivid ette, et autoga ei saaks enam metsa vahele sõita.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles