Tartu õppuritelt pole HIVi leitud

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi kiirtest.
HIVi kiirtest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu kõrgkoolides ja kutsehariduskeskuses noorte seas korraldatav sugulisel teel levivate haiguste anonüümne kontroll ei ole välja sõelunud ühtegi HIV-positiivset vastust, küll on avastatud üks B- ja neli C-hepatiidi juhtu.

TÜ kliinikumi nakkusosakonna nõustamiskabineti õde Marju Veedla ütles, et kuus tänavust päeva, mil sai proove anda, on möödas ja üks ees, ning lisas, et aastati on käinud erinev hulk noori.

«Tänavu võib tulla rekordarv kliente, kindlasti enam kui kaks ja pool sada. Aga näiteks eelmisel aastal käis kontrollis 105 noort ja aasta enne samuti alla 200 noore,» kommenteeris ta.

Veedla oli nõus sellega, et kuna Tartu tudeng­kond on mitu korda suurem, tähendab see, et parimal juhul on end kontrollimas käinud ainult üks protsent õppureist. See omakorda tähendab, et valvsust HIVi ega hepatiitide suhtes kaotada ei maksa. «HIV ei ole Tartust kuhugi kadunud,» ütles Veed­la.

Ta lisas, et proovide võtmise eesmärk ei ole ainult leida nakatanuid, vaid teavitada ja nõustada noori, et vähendada nende riskikäitumist. Noorte teadmised nakatumisvõimaluste kohta on küllalt erinevad.

«Kõige targemad küsijad on tervishoiukõrgkooli noored, see-eest kutsekooli õppurid on tagasihoidlikumad,» rääkis ta. «Sageli ollakse üllatunud, kui kuuldakse, et hepatiiti haigestumiseks piisab märkamatust kogusest verest, ja ka kuivanud verest.»

Niisiis ei puuduta nakatumisoht sugugi ainult neid, kes on olnud kaitsmata vahekorras või kes end süstivad, vaid neidki, kellele meeldivad geelküüned, kes laseb teha tätoveeringuid või kellele meeldib end augustada. Veedla sõnul tuleb alati mõelda, millise teenindajaga ja kuidas asju aetakse ning kas seda tehakse puhtas kohas.

Veedla tuletas lõpuks meelde, et anonüümne nõustamiskabinet asub TÜ kliinikumi nakkusosakonnaga samas majas, Riia 167. Nõustamine ja proovide andmine on sealgi tasuta ja anonüümne. Analüüside vastused tehakse patsiendile teatavaks talle kabinetis määratud numbri alusel keskmiselt pooleteist päeva jooksul. Kabineti infotelefon on 742 7611.

Õppurite kontroll

• Tartu kõrgkoolides ja kutsehariduskeskuses korraldatud HIVi ja hepatiitide tasuta anonüümne kontroll.

• 2008. a kontrollitud umbes 200 klienti ja 2009. a 228 klienti, vastused korras.

• 2010. a 262 klienti, avastatud üks B- ja üks C-hepatiit.

• 2011. a 192 klienti, avastatud üks C-hepatiit.

• 2012. a 105 klienti, vastused korras.

• 2013. a 236 klienti, avastatud kaks C-hepatiiti. Üks kontroll veel ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles