Norra nafta tõotab tööd Tartu tehasele

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu Maja Betoontoodete järeltulija TMB Element otsib tootmise suurendamiseks juurde kuni viitteist töölist ning kavatseb ohverdada Norra ja Venemaa turule mineku nimel osa 2014. aasta kasumist.

Kolmandat nädalat TMB Elementi juhtiv Taavi Vesper ütles, et Eesti ehitusturu ennustatavast kokkutõmbumisest hoolimata soovib firma saavutada 2014. aastal vähemalt sama suure käibe, kui saavutab Betooni tänava tehas tänavuse aasta lõpuks, ehk ligi 15 miljonit eurot.

«See aasta kujuneb eelmisest paremaks ja järgmine ei tohi tulla kehvem,» lausus Vesper. «Uutele turgudele minek eeldab muidugi kulutusi, mis ei võimalda arvatavasti kasumit suurendada.»

Kogukasum kasvab

Nii käibe kui kasumi suurendamisest kõnelemine on 160 töötajaga TMB Elemendi puhul tinglik, sest firma sündis alles kuu aega tagasi pärast aktsiaseltsi TMB jagunemist kaheks ettevõtteks.

TMB Elemendist sai üks kolmest AS TMB tütarettevõttest. Sõsarad on Lätis Salaspilsis tegutsev betoonitehas ning Vahi aleviku segubetoonitootja TM Betoon.

Kolm tootmisüksust kokku andsid mullu TMB kontserni käibeks ligi 29 miljonit eurot ning kasumiks 1,8 miljonit eurot, millest Tartu tootmisüksuse osa oli 400 000 eurot. Vallot Mangus, kellele kuulub TMB aktsiaist 42,5 protsenti, arvab tänavuse kasumi kasvavat üle kahe miljoni euro.

Taavi Vesperi sõnul moodustab eksport praegu TMB Elemendi käibest umbes poole, põhiline sihtriik on Rootsi.

«Soome turg on veidi ära vajunud, sest väikese masu tõttu on seal ehitushinnad alla lastud,» tõdes ta.

Vesper kinnitas, et lisaks Soomesse müümise hoogustamisele püüab firma leida uusi tellimusi Venemaalt ja Norrast. Norra on küll kaugel, kuid hind, mida ollakse seal valmis betoondetailide eest maksma, on tema sõnutsi väga korralik.

«Seoses uue naftamaardla avastamisega otsib Norra praegu üle maailma 25 000 inseneri,» märkis Vesper. «Kõik need inimesed peavad kusagil elama, mis tähendab, et Põhja-Norrasse on vaja palju uusi kortereid.»

Parimail uhke palk

Tartus kerkivad TMB Elemendi paneelidest ja muudest betoondetailidest praegu Maarjamõisa haigla juurdeehitis ja uus füüsikahoone. Juba on tootmises ka Kaunase puiesteele kerkiva päästeameti ja häirekeskuse uue maja detailid.

Uue aasta alguseks rajab TMB Element kolme õõnespaneelide tootmise liini kõrvale kolm uut liini. Õõnespaneelide tootmise suurendamise kõrval püüab firma müüa ka rohkem karkassielemente – poste, talasid ja riive – ning seinapaneele.

«Uue tööjõu palkamine ja hea tööjõu hoidmine on meile väga aktuaalne,» tõdes Taavi Vesper, kelle sõnul on aga mure number üks peakonstruktori leidmine.

Vesperi kinnitusel ulatuvad TMB Elemendi tootmistööliste palgad praegu 800 eurost 2500 euroni ning on üksüheses seoses tööviljakusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles