Riivatu foto tuli Volgas kinni katta

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte kunstnike oksjoninäituse avamisel osales ka kultuuriminister Laine Jänes. Siis oli foto «Nimetu» (tagaplaanil) veel kõigile näha.
Noorte kunstnike oksjoninäituse avamisel osales ka kultuuriminister Laine Jänes. Siis oli foto «Nimetu» (tagaplaanil) veel kõigile näha. Foto: Lauri Kulpsoo

Kaks silti seinal. Ühel autori nimi ja tema töö pealkiri, teisel lause «See teos võib riivata Teie sündsustunnet, vaatamine omal vastutusel». Nende kõrval väheldase akna suurune tumeda riidega kaetud pilt.


Selline vaatepilt avanes eile ja avaneb küllap ka täna ja teistel selle kuu päevadel kuni 27. maini Volga restorani alumises suures saalis lava vastasseinas.

Berit Renseri digiprinditud foto mõõtmetega 75 x 75 cm kannab nime «Nimetu». Kinni on pilt kaetud seepärast, et sellel on kujutatud suures plaanis vulva.

Teised Tartu noore kunsti oksjoni tööd, mida kataloogi järgi on ühtekokku 14, on esialgu kinni katmata.

Näituse avamisel

Juba reedel oksjonitööde näituse avamisel, kui kuraator Kiwa seletas pilte kultuuriminister Laine Jänesele ja teistele kunstihuvilistele, oli selge, et «Nimetu» saab nimekaks pildiks.

«Inimesed on erinevad, kõikidel ei pruugi olla suurt taluvust,» kommenteeris Jänes eile teose kinnikatmist. «Sellega tuleb arvestada, sest avalik restoran ei ole lihtsalt näituseala. Mina ei näe seal ühtegi küsitavust, ka kunstnik ise oli katmisega nõus.»

Olga Aasav, kelle majandada on praegu Volga, märkis, et peab arvestama inimestega, kes tulevad restorani mitte kunsti pärast, vaid teistel eesmärkidel.
«See pilt lihtsalt ei sobi restorani,» ütles Aasav. «Üks mu teenindaja ütles, et tema sellist pilti oma kodus söögilaua kõrvale küll ei tahaks. Kui see oleks olnud Athena poole peal, siis oleks kõik korras.»

Vastasseinas

Tartu kunstnike invasiooni Tallinna (kolmapäeval näituse avamine Vaal-galeriis ja neljapäeval Kumu viiendal korrusel) korraldav kuraator Kiwa tunnistas, et kinnikatmine ei tulnud talle ootamatult. «Arvestasin sellega algusest peale, et kui neile midagi ei sobi, siis ma katan selle kinni ja panen juurde sildi, et vaatamine omal vastutusel.»

«Nimetu» vastas on õlimaal «Laavaõied», millele Kristina Viin on maalinud paarkümmend avanenud vulvat Tartu raekoja ette laavajõena tulvama. See töö ripub laua juures, mis asub lava kõrval. Kas see jääb avatuks või kaetakse kinni kuni oksjonini 27. mail, ei olnud eile veel päris kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles