Soome netipoearendaja hargnes Tartusse

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Insolo tegevjuht ja osanik Reido Pohla on üks neljast endisest Blufishi tarkvaraarendajast, kes moodustasid sel sügisel Tartus Soome firma Insolo OY tütarfirma töötajaskonna. Insolo OY tutvustab end ühena Soome e-kaubanduse turuliidritest.
OÜ Insolo tegevjuht ja osanik Reido Pohla on üks neljast endisest Blufishi tarkvaraarendajast, kes moodustasid sel sügisel Tartus Soome firma Insolo OY tütarfirma töötajaskonna. Insolo OY tutvustab end ühena Soome e-kaubanduse turuliidritest. Foto: Margus Ansu

Neli aastat tagasi asutas eestlane Indre Solodov Lõuna-Soomes Hämeenlinnas tarkvarafirma Insolo. Veidi enam kui kuu aja eest lõi Insolo Tartus samanimelise tütarfirma, võttes üle firma Blufish neli programmeerijat.

Insolo OY tutvustab end ühena Soome e-kaubanduse turuliidritest. Selle juhi ja ühe omaniku Indre Solodovi hinnangul on Eesti tootjatel ja kaupmeestel netimüügis väga palju parandamisruumi, eeskätt mobiilipõhist tarkvara arendades.

«E-poodide turg jätkab kasvu, aga Eestis on need poed tehniliselt ajast maha jäänud: arvutiprogrammid on vananenud ja nutitelefonide kasutajad on peaaegu täiesti unustatud,» väitis Solodov. «Eesti on Soomega võrreldes ajast maas, nagu Soome on ajast maas Rootsiga võrreldes.»

Kasutajal olgu mugav

Soome e-ostudest tehakse praegu lauaarvutiga umbes kaks kolmandikku, nutitelefoni või tahvelarvutiga kolmandik. Eestis tehakse lauaarvutist vähemalt 80 protsenti e-ostudest. Soomes prognoositakse järgmiseks aastaks nutitelefonide kasutuse 20-protsendist kasvu.

Solodovi sõnul aimab Insolo sarnast kasvu ka Eesti turul. Sellest tegid firma omanikud järelduse, et Eesti e-poenduses on just õige aeg kanda kinnitada. «Tänu enam kui nelja-aastasele kogemusele Soomes julgeme Eesti ettevõtjaile soovitusi anda, sest oleme näinud, mis toimib ja mis mitte,» ütles ta.

Tema sõnul ei toimi näiteks e-pood, kus kasutaja end halliks mõtleb või mis pole leitav kõigi levinumate otsingumootorite abil või näeb lihtsalt halb välja.

«Tuttava arvutipoisi ehitatud e-poega ei jõua kunagi sellise müügini nagu professionaalselt tehtud e-poega,» ennustas Solodov.

Insolo on valmistanud poode algusest peale vabavaralise e-kaubanduse platvormile Ma­gen­to, mida firma IT-spetsialistid loevad moodsaimaks ja tarbijale sobivaimaks platvormiks. Maailmas on Insolo andmeil enam kui 150 000 Magento-põhjalist e-poodi ehk peaaegu iga neljas netikauplus.

Insolo kliendiks on saanud näiteks Tartu pluusitootja Sangar, mille e-pood on töötanud Magento platvormil juba ligi kaks aastat. E-poe arendamise koostöö algas tänavu suvel Blufishiga ning liikus koos inimestega uude firmasse.

Lootus suurendada eksporti

«Eelkõige valisime partneri selle järgi, et ta suudaks meie soove mõistlikult ja kiiresti täita,» rääkis Sangari IT-juht Mart Koppel. Varem on Sangar e-poe arendamiseks teinud koostööd näiteks Eesti ettevõttena alustanud tarkvarafirmaga Pipfrog, mis kasvas ja sai soomlaste omaks.

«Nad läksid meie jaoks nii-öelda liiga suureks, see tähendab natuke aeglaseks ja kalliks,» tõdes Koppel. «Suures firmas määratakse kindlad reeglid: kes on kontaktisik, kuidas tema poole pöörduda ja kuidas ülesannet kirjeldada. Insolos saame teha arendajale plaksti! otsekõne, arutleda temaga ja leida kiiresti parima lahenduse.»

Koppel ütles, et Sangar paneb e-poele suuri lootusi just ekspordi kasvatamisel. Insolo kasuks otsustamise tegi Sangarile lihtsamaks teadmine, et neil on kogemusi paljude e-poe ehitajatega Soome turult.

«Insolo kaudu saame tõenäoliselt Soome turgu paremini vallutada,» leidis Koppel. «Praegu alles tahame seal kangesti jalga ukse vahele saada.»

Insolo OÜ

• Asutatud tänavu 16. oktoobril. Selle juhatusse kuuluvad Indre Solodov, Reido Pohla, Jukka Matti Elias Kartano ja Teemu Petteri Räsänen.

• Põhiomanik on Insolo OY (60 protsenti), mis kuulub omakorda Solodovile, Kartanole ja Räsäsele. Ülejäänud osanikud on firma tegevjuht Reido Pohla (20%) ja arendusjuht Ronald Pensa (20%).

Allikad: Krediidiinfo, Insolo OY

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles