Harjumaalane Taivo Püi lubas võita ja võitiski

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taivo Püi
Taivo Püi Foto: Margus Ansu

Taivo Püi on sõnapidaja mees. Ta ütles enne jooksumaratoni, et tema eesmärk on võit. Seejärel tuli ja võitiski 28. Tartu jooksumaratoni. Rajarekordiga 1:16.11.


Rekordeid purustati tänavu veel. 28. Tartu jooksumaraton tõi rajale rekordiliselt pea 4000 jooksjat ja kepikõndijat 13 riigist.

Rekord ületati ka naiste arvestuses, ja seda tegi tõenäoliselt rekordiliselt kaugelt tulnud sportlane. Nimelt oli kiireim naine Keenia jooksja Irene Chepkirui ajaga 1:23.06, lüües ligi 10 minutiga varasemat rekordit.

Püi panustas lõpule

Harjumaa mees Taivo Püi tõusis liidriks distantsi lõpuosas, olles terve jooksu olnud esikolmikus. Vahefinišite võidud noppis Püi ja seitsmekordse Tartu jooksumaratoni võitja Vjatšeslav Košelevi ees Mulgimaa jooksja Keio Kits.

Peale teist vahefinišit püüdis Kitse kinni Püi, kes edasi enam liidripositsiooni käest ei andnud ja Elvas Tartumaa Tervisespordikeskuses ka võidu võttis.

Püi ütles pärast maratoni, et võttis alguses jooksu tagasihoidlikumalt ja vahefinišeid võitma ei läinud. «Olin vaadanud rajaprofiili ja kuna lõpp oli enamasti langev, siis panustasin lõpule,» kirjeldas ta.

Nii ei jahtinudki ta iga hinna eest Keio Kitse, olles kindel, et Kits on orienteeritud vahefinišite võitmisele.

Järgmine suurim mõõduvõtt, mis Püid ees ootab, on maailma karikas Marseille’s.

Keio Kits tuli teiseks ajaga 1:17.03 ning kolmanda poodiumikoha hõivas Taavi Tambur (1:17.59). Seitsmekordne Tartu jooksumaratoni võitja Vjatšeslav Košelev jäi sedapuhku neljandaks (1:18.36).

Kits sõnastaski oma strateegia nii, et tema läks püüdma vahefinišite võite, et seejärel lõpuni sörkida.

«12 kilomeetri vahefinišis olin juba päris laip, Püi ja Košelev jõudsid järele,» kirjeldas ta. «Siiski taastusin ära, jõudsin ilusti lõpuni joosta, aga Taivoga enam kaasa minna ei jaksanud.» Kits jäi oma teise kohaga Eesti ühel suurimal jooksuüritusel rahule. Sel suvel keskendub ta rohkem 1500 ja 5000 meetri staadionijooksudele.

Pronksimehel Taavi Tamburil mõlkus enda sõnul võit peas kuni selle ajani, kui sai teada, et Taivo Püi osaleb. «Pärast seda leidsin, et oleks hea, kui tuleks vähemalt esikolmikusse. Ja nii see juhtus,» oli ta rahul.

Tema kolmas koht on seda hinnatavam, et pea poole minuti kaugusele selja taha jäi Vjatšeslav Košelev.

Naiste arvestuses tegi uue rajarekordi Keenia jooksja Irene Chepkirui (1:23.06), kes üldarvestuses oli 18nes.

Sadu tegi peavalu

Võistluste direktor Kunnar Karu leidis, et hoolimata öisest suurest vihmasajust tingitud mõnest korralduslikust viperusest läks jooksumaraton igati korda.

Vihm tekitas maratonikorraldajaile tõesti peavalu. Nii näiteks käis ajal, kui Otepääl start anti, Elvas kibekiire harjatöö – võistlejate ohutuse huvides tuli öise saju järgne uputus finišikoridoris likvideerida.

Rekordiline osavõtt tänavusest jooksumaratonist tähendab Karu sõnul seda, et järgmistel nelikürituse võistlustel on oodata uudsemaid lahendusi.

Ka jooksumaraton areneb korralduslikus mõttes tulevaks aastaks veelgi paremale tasemele. «Peame olema valmis veel suurema hulga spordisõprade teenindamiseks,» märkis Karu.

28. Tartu jooksumaratoni parimad
  1. Taivo Püi 1:16.11 (rajarekord)
  2. Keio Kits 1:17.03
  3. Taavi Tambur 1:17.59
  4. Vjatšeslav Košelev 1:18.36
  5. Kaupo Sasmin 1:19.34
  6. Ralf Lipp 1:19.42
  7. Tõnis Juulik 1:20.05
  8. Ivar Ivanov 1:20.51
  9. Ilja Nikolajev 1:21.01
10. Aleksei Markov 1:21.25
Parimad naised
  1. Irene Chepkirui (Keenia, üldarvestuses 18., 1:23.06, naiste rajarekord)
  2. Evelin Kärner (75., 1:33.01)
  3. Sigrid Valdre (102., 1:35.21)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles