Aasta ema on Ema suure tähega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruslik Tiiu Sults rõõmustas aasta ema tiitli üle koos kahe tütre, Kaidi Tugedami (vasakul) ja Leele Sultsiga. Vanaema auhinnavaasi, millele maalitud 11 lilleõit tähistavad Tiiu Sultsi ühtteist last, hoiab viieaastane Rikojan Tugedam.
Nooruslik Tiiu Sults rõõmustas aasta ema tiitli üle koos kahe tütre, Kaidi Tugedami (vasakul) ja Leele Sultsiga. Vanaema auhinnavaasi, millele maalitud 11 lilleõit tähistavad Tiiu Sultsi ühtteist last, hoiab viieaastane Rikojan Tugedam. Foto: Margus Ansu

Tartumaa tänavune aasta ema Tiiu Sults erineb neist, kes tavapäraselt selle tiitli saavad: ta pole ei külaseltsi esinaine ega lauluõpetaja, käsitööarendaja ega rahvatantsufanaatik.


Tiiu Sults on lihtsalt ema. Ema tõeliselt suure tähega, nagu ütles tema kauane töökaaslane ja ülemus Villi Hirsnik Tartu Agrost. Selle pärast, et Tiiu Sults on üles kasvatanud 11 last. Ja nõnda, et kõik 11 nende pere õde-venda on väga tublid.

Just üheteistkümne tubliks kasvatatud lapse pärast Tartu Maanaiste Liidu žürii ta üksmeelselt aasta emaks valiski. «Seal ei olnud mingit kaksipidi mõtlemist,» üles maanaiste liidu esinaine Urve Kaasik.

Tiiu Sultsi kõige vanemal tütrel Kaidi Tugedamil tulid aasta ema väljakuulutamisel Vanemuise väikese maja saalis istudes igal juhul pisarad silma. «See, et just tema valiti, on nii liigutav ja uskumatu,» ütles ta.

Suur-suur üllatus

Pisaraläikest silmis ei pääsenud laval istudes ja aasta ema nimetamist kuulates ka Tiiu Sults ise. Talle oli tiitli saamine suur-suur üllatus.

«Minu ettekujutus oli, et tunnustatakse ikka rohkem neid, kes on ühiskondlikult aktiivsed ja tegutsevad kodust väljapoole. Aga mina lihtsalt ei jõua seda kõigi oma laste kõrvalt,» ütles värske aasta ema.

Seda meelt, et Tiiu Sultsi 11 hästi kasvatatud last on enam kui piisav kingitus ühiskonnale, oli ka Tähtvere valla sotsiaal-kultuuriosakonna juhataja Kar­men Vetemäe, kes Sultsi Tartu Maanaiste Liidule aasta ema kandidaadiks üles andis.

«Ta ei otsi tähelepanu, tasa ja targu talitab, ja see ongi tema võlu,» sõnas Vetemäe.

Ta on suure südamega ja ei kurjusta eriti, isegi siis, kui mõnikord selleks põhjustki oleks, iseloomustab ema tütar Kaidi Tugedam. Töökas on ta kindlasti ka.

«Ta on hea ema,» on kindel kõige noorem tütar, 11-aastane Anette.

Lapsed on omakorda ema alati väga toetanud, ütles Villi Hirsnik, kes on Tiiu Sultsiga kakskümmend aastat koos töötanud. Kaidi Tugedami sõnul on neil peres ühte hoidmine nii sisse juurdunud, et teisiti ei saakski.
Vanemuise lava on Tiiu Sults harjunud rohkem saalist nägema, sest muu hulgas on ta suur teatrisõber. Aasta ema armastab ka käsitööd teha, meelepäraseim on kudumine, nii et sokkidest-kinnastest peres puudust pole.

Tiiu Sultsi üheteistkümnest lapsest on kaheksa juba kodust välja kasvanud ja ta on ka kaheksakordne vanaema. Välimuselt nooruslik 56-aastane naine ei anna veel kaugeltki vanavanema mõõtu välja, aga kõige suurem lapselaps on juba viisteist ja noorim saab varsti viieseks.

Emadepäev oli aasta emale töine – kell viis lõppes kontsert Vanemuises ja kella seitsmeks pidi ta juba Tartu Agrosse ruttama, kus ta aitab hoolitseda rohkem kui tuhande vastsündinud põrsa eest.

Kui Tiiu Sults Tartu Agrosse tööle läks, ei osanud ta ette kujutadagi, et võiks kunagi loomatalitajaks hakata. Nüüd on ta aga notsude eest hoolt kandnud kaks aastakümmet ja kinnitab, et amet meeldib.

Lapsed jäid peale

Kuidas ta küll kõike jõuab? Mida rohkem väsinud oled, seda rohkem jõuad ja ega valikut ju ei ole, tõdes ta.

Suurt peret Tiiu Sults ei planeerinud ega mõelnudki, et nii võiks minna. Lapsed lihtsalt tulid ja peaasi, et nad on tublideks kasvanud ja elus hakkama saavad, ütles ta.

Peale keskkooli läks Tiiu Sults ülikooli majandust õppima, aga õpingud jäid pooleli. «Tol hetkel tundus meheleminek tähtsam,» tunnistas ta. Lapsed vahel heitvat ette: mõtle, oleksid praegu võib-olla pangadirektor olnud!

«Aga elu läks sedapidi, lapsed jäid peale,» ütles Tiiu Sults ja kurbust tema silmist küll ei paistnud.

Aasta ema kandidaadid
• Tiiu Sults
• Helju Vään
• Monica Kikerpill
• Pille Pärnaste
• Irma Drenkhani
• Anne-Lea Leppik
• Mare Rajamäe

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles