Tartu kunstnike liit sai kohtus võidu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstnike liit.
Tartu kunstnike liit. Foto: Sille Annuk

Tallinna halduskohus võttis esmaspäeval vastu otsuse, mis tõi rõõmu Tartu kunstnike liidule ja lisatööd kultuuriministeeriumi juristidele.

Tallinna halduskohus rahuldas MTÜ Tartu Kunstnike Liit (TKL) kaebuse kultuuriminister Rein Langi suvise käskkirja kohta, millega minister keeldus tunnustamast TKLi loomeliiduna. Ühtlasi kohustas kohus ministrit tunnustama Tartu kunstnike liitu loomeliiduna.

«Otsus on õige,» kommenteeris TKLi juhatuse esimees Markus Toompere. «Kõigele sellele, mida me oleme kogu aeg väitnud, andis kohus kinnituse.»

Käskkiri ja seadus

Kultuuriministeerium märkis suvel tunnustamisest keeldumise põhjuseks, et TKL ei erine oma tegevuse profiili ja eesmärkide poolest Eesti kunstnike liidust.

Halduskohus leidis, et loomeliidu tunnustamisest võib keelduda siis, kui loomeliit või selle põhikiri ei vasta loovisikute ja loomeliitude seaduse nõuetele, kuid TKL ja tema põhikiri on seaduslik. Seetõttu tulebki ministri vaidlusalune käskkiri tühistada.

Vastavalt seadusele on nüüd TKLil õigus saada riigilt jätkuvalt loometoetust. Seda on umbes 25 000 eurot aastas, kuigi ametlikult ei ole toetuse suurust ette nähtud. Toetuse saamiseks esitab loomeliit hiljemalt 1. maiks ministeeriumile kirjaliku taotluse koos loomeliidu liikmeks olevate loov-isikute nimekirjaga.

«Selle raha puhul oleme meie kui loomeliit rohkem vahendaja rollis,» ütles Toompere. «Meie liikmetel on võimalus seadusest tulenevalt taotleda toetust. Võidavad sellest vabakutselised. Jaotamine käib väga kindla reglemendi järgi.»

Et Tartu kunstnike liit on väike organisatsioon, siis saab toetust jaotada sihipärasemalt ja just nimelt nendele, kellel seda tõesti ka vaja läheb. Kas loometoetuste arvelt saab kinni maksta ka TKLi arveid, näiteks Tartu kunstimaja katuse remondi?

«Midagi niisugust ei saa juhtuda,» ütles Toompere. «Katuse remontimisest rääkides on meil hea meel tänada linnavalitsust, kes oma lisaeelarvest leidis meile toetust, aga põhilises ulatuses tuleb see raha Tartu kunstnike liidu oma vahenditest. Võtsime ka laenu.»

Kokkuvõttes nimetas Toompere kohtuvõitu kogu Eesti kunstielu võiduks. «Saan aru, et ministeerium tahab Tartu kunstnike liitu vaadelda lokaalse nähtusena, mis on aga väga vale, sest Tartu kunstnike liit on sama palju ju ka Eesti organisatsioon,» lisas ta.

Juristid analüüsivad

Kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Ragnar Siil ütles eile pärastlõunal, et ministeerium on kohtuotsuse veidi aega tagasi kätte saanud.

«Ma olen selle küll juba kiirpilgul läbi vaadanud, aga kindlasti tuleb seda meie enda juristidega analüüsida,» lisas ta. «Muu hulgas viitab kohtunik sellele, et alati ei saa seletuskiri olla lõpliku hinnangu andmise koht. Ma arvan, et siin on mõlemal poolel mõtlemist. Peame otsustama, kas me nõustume kohtuotsusega või kaebame edasi.»

Ministeerium annab oma seisukoha hiljemalt 18. detsembril.

Toompere sõnul on ministeeriumil loomulikult õigus halduskohtu otsus edasi kaevata. «Ma loodan, et nad seda ei tee, aga kui nad seda teevad, esitame me taas kord oma seisukohad,» ütles TKLi juhatuse esimees. «Kohtulahendit lugedes ei ole ma sugugi kindel, et edasi kaevata oleks mõistlik.»

Asjaajamine

• 4. septembril 2012 esitas Tartu kunstnike liit (TKL) kultuuriministeeriumile taotluse loomeliiduna tunnustamiseks.

• 4. veebruaril keeldus kultuuriminister oma käskkirjaga tunnustamast TKLi loomeliiduna ning TKL vaidlustas käskkirja Tallinna halduskohtus.

• 6. mail esitas TKL ministeeriumile uue taotluse.

• 30. mail palus ministeerium täpsustusi TKLi liikmete kohta.

• 12. juuni kirjas selgitas TKL, et Tartu kunstnike liidu 142 liikmest kuulub Eesti kunstnike liitu 64.

• 11. juuli käskkirjas keeldus minister tunnustamast TKLi loomeliiduna ning TKL vaidlustas ka selle käskkirja Tallinna halduskohtus.

• Kohus rahuldas 18. novembril TKLi kaebuse selle käskkirja kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles