Kohus mõistis Guntars Kaziksi õigeks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guntars Kaziks kohtupingis.
Guntars Kaziks kohtupingis. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohus mõistis täna õigeks Guntars Kaziksi (46), kellele prokuratuur pani lisaks varasematele kuritegudele kaudsete tõendite alusel süüks alaealise tütarlapse vägistamist ja mõrva. Kohus ei pidanud Kaziksi süüd aga tõendatuks.

Kinniste uste taga peetud kohtuvaidluses palus Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva mõista Kaziksi kaudsete tõendite alusel süüdi vägistamises ja mõrvas ning mõista talle karistuseks eluaegne vangistus.

Esialgne vägistamissüüdistus oli Kaziksile esitatud alaealise vägistamises isikuna, kes on varem vägistamise toime pannud. Kohtuvaidluses taotles prokurör aga süüdistatava süüdi tunnistamist vägistamises isikuna, kes on vägistamise varem toime pannud.

Prokuröri hinnangul ei leidnud kohtus tõendamist see, et Kaziks oleks kuritegu toime pannes olnud teadlik kannatanu alaealisusest.

Kaziksi kaitsja advokaat Aivar Kello palus kohtul oma kaitsealune õigeks mõista, kuna Kaziksi süüdistamine vägistamises ja mõrvas ei tugine ühelegi reaalsele tõendile. Ainuke fakt on siiani see, et kannatanu on 15. veebruarist 2006 kadunud.

Prokurör ei esitanud kaitsja hinnangul ühtegi tõendit selle kohta, mis on kannatanuga pärast seda kuupäeva juhtunud. Ka kohtunik Madis Kägu leidis täna kohtuotsust välja kuulutades ja põhjendades, et tõendeid, mille alusel saaks Kaziksit ka selles kuriteos süüdi mõista, ei ole.

46-aastast meest süüdistatakse 2006. aasta veebruaris teadmata kadunuks jäänud  17-aastase Reili Huigi vägistamises ja mõrvas seetõttu, et ta otsis oma olematule lapsele hoidjat ning kohtus Reili Huigiga. Huik pidi sõitma bussiga Tartust Elvasse, kuid jäi kadunuks. Kohtunik leidis, et Huigi viibimine Tartu bussijaamas on tõendatud, kuid see, et ta sealt ka bussiga minema sõitis, mitte.

Kaziks kannab praegu 15-aastast vanglakaristust teise kuriteo toimepanemise eest. Ta on varasemalt  kriminaalkorras karistatud seitsmel korral, sh ka seksuaalkuritegude eest.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles