Maavalitsus: Tartu lihtsalt ei täida seadust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Võsaste
Annely Võsaste Foto: SCANPIX

Tartu linn on riikliku järelevalve tulemusel korduvalt saanud ettekirjutuse viia sõimerühmades laste arv vastavusse seadusega, kuid lapsi on nimekirjades siiski seaduses lubatust enam.

Seaduse järgi võib lasteaia sõimerühmas olla kuni 16 last, kuid Tartu linn on seitsme lasteasutuse tosinas sõimerühmas lubanud 18 last põhjendusega, et kõik lapsed pole kunagi kohal, kirjutas Tartu Postimees eile. Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave kinnitusel on seadusrikkumine ainult paberil, tegelikult seda pole.

Tartu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Annely Võsaste ütles aga, et niisugust tõlgendamist ei saa õigeks pidada.

«Kui laste arv on 18, aga kohal käib 14 – see ei anna võimalust nimekirja rohkem lapsi võtta, et äkki nad ei tule,» sõnas ta. «See on selge, et meie tõlgendame nii, nagu seadus ette näeb ja õige on.»

Haridusministeerium väljendas eile üllatatust Raave väite üle, et linn on lubanud mitmes Tartu lasteaias võtta sõimerühma rohkem lapsi, kui seaduses ette nähtud.

«Ministeerium ei saa aktsepteerida, et Tartus on mindud seaduserikkumise teed. Plaanime kiiresti üle vaadata Eesti hariduse infosüsteemi andmed Tartu lasteaedade sõimerühmade kohta, võtta ühendust linnavalitsusega ning lasteasutuste direktoritega selgituste saamiseks. Seejärel saame otsustada edasiste sammude, sealhulgas järelevalve vajalikkuse üle,» ütles ministeeriumi avalike suhete osakonna asejuhataja Tarmu Kurm. «Kohalik omavalitsus peab järgima koolieelse lasteasutuse seadust. 18 last sõimerühmas pole lubatud.»

Pidevad ettekirjutused

Võsaste selgitas, et see probleem ei ole Tartus kerkinud üleöö. Riikliku järelevalve akti on aastaid pandud ettekirjutus, et laste arv rühmades tuleb viia kooskõlla seadusega.

«Isiklikult mäletan, et olen 1999. aastal teinud ühe sellise järelevalve, mis puudutas kõiki Tartu linna lasteaedu ja sõimesid,» lausus Võsaste. «Tartu linn põhjendas tookord sellega, et nemad arvestavad laste kohalkäimise järgi.»

Samasuguseid ettekirjutusi tuli aastani 2006. Pärast seda ei asunud mitte linn seadust täitma, vaid muutus riikliku järelevalve tegemise kord.

Koolieelse lasteasutuse seaduse kohaselt võib lapsi sõimerühmas olla kuni 14. Aastal 2006 sätestati lisatingimus, et hoolekogu ettepanekul on omavalitsusel õigus suurendada laste arvu 16-ni.

«Meie õigusruum ütleb seda, et meie kirjutame ette ja omavalitsus peab täitma. Aga kas ta täidab või mis siis juhtub, kui ei täida, selliseid meetmeid ei ole,» lisas Võsaste.

Kurm täiendas, et nimekirjas saab lapsi olla rohkem siis, kui on loodud osaajakohti. Siis peab olema selgelt määratletud, millised lapsed kasutavad kohta osa aega ja millal täpselt. «Tartus ei ole Eesti hariduse infosüsteemi andmetel osaajalisi kohti määratletud,» lisas ta.

Tartu linna kinnitusel tõesti ei ole.

Põhjendatud piirnorm

Laste arvu piirnorm ei ole Võsaste sõnul seatud asjata, sest sõimerühma võib võtta juba 1,5-aastasi lapsi, kes ei tarvitse veel iseseisvalt söömisegagi hakkama saada.

«Tegelikult on ju ka sõimerühmas, nagu kõikides lasteaiarühmades, koosseisu järgi kaks kvalifitseeritud õpetajat ja üks õpetaja abi. Korraga on lastega ikkagi kaks inimest,» sõnas ta.

Ka õue minekuks riidesse panek võtab aega ja nii on mõnes lasteasutuses selleks appi palutud veel mõni töötaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles