Henri Kaarma tegi Anne kanalis ajalugu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaid loetud arv inmesi kuulub maailmas nn miili klubisse ehk seltskonda, kes on väga külmas, alla viiekraadises vees, suutnud ujuda vähemalt miili ehk 1609 meetrit. Tuntud taliujuja Henri Kaarma lõi täna aga päris uue kategooria - kahe miili klubi.

Võistlus peeti Anne kanalil poidega märgitud 540-meetrisel ringil. Eesti Ujumisliidu juhatuse liige Aivar Rosenberg tõdes, et võistlus oli lisaks Kaarma uskumatule tulemusele erakordne ka selle poolest, et ka rahvusvahelistel taliujumisvõistlustel läheb pikimal, 450-meetrisel distantsil vette tavaliselt kuus kuni kaheksa ujujat. Tartus ujus 90 meetrit rohkem ehk vähemalt 540 meetrit kokku 17 inimest.

Kui Henri Kaarma ujus kuus ringi, siis teine tuntud taliujuja Toomas Haggi piirdus kahe ringiga. Sama palju suutis ka legendaarne Pärnu talisupleja Tõnu Kütt. Viimasel kulus kahe ringi ehk 1080 meetri läbimisele umbes 50 minutit.

Veelgi kauem, umbes tund aega, oli vees aga rekordujumise teinud Kaarma. Senine isiklik jahedas vees ujumise rekord oli tal veidi üle 2000 meetri.

Kuuendalt ringilt tulles oli Kaarma selgelt alajahtunud ning kommentaare ta kohe anda ei suutnud. Küsimusele, kas kahe miili läbimine oli juhuslik enese proovilepanek või algusest peale plaanis, vastas Kaarma peanoogutusega, et selline salaplaan oli tal algusest peale.

Et veetemperatuur oli Anne kanali eri paigus täna 4,9 ja 5,0 kraadi, peaks tulemus ka ametlikult loetud saama.

Ühe 540-meetrise eingi lõpetas 14 inimest. Vees käis kokku aga 48 jaheda vee austajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles