Elroni sõiduplaanis haigutab suur auk

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rong.
Rong. Foto: Kristjan Teedema

Elron paneb uuest aastast sõitma uued rongid, kuid sõiduplaani järgi jääb rongiliiklus Tartu ja Tallinna vahel hommikuti esialgu veel üsna vanadesse rööbastesse. Elavamaks läheb liiklus alles pärastlõunast.

Tuleva aasta 1. jaanuarist hakkab esimene rong Tartust Tallinna liikuma hommikul mõni minut enne kella seitset nagu senigi. Vähem kui tunni pärast läheb siit pealinna teele teine rong. Järgmine rong väljub aga alles ligi kuue tunni pärast ehk kümmekond minutit peale kahte.

«Uute rongide sõiduplaan on tehtud Tallinna-keskselt,» pahandas OÜ Artes Terrae planeerimisspetsialist, maastikuarhitekt Heiki Kalberg. «Hommikul saab siit küll kella üheksaks pealinna, kuid siis tuleb pikk paus. Pärastlõunal ja õhtul läheb Tallinna aga lausa neli rongi!»

Heiki Kalbergi sõnul peaks Tartust rong Tallinna jõudma ka keskpäevaks või poole üheks päeval. «Mind ärritab uus sõiduplaan, sest paljud koosolekud algavad pealinnas kell üks päeval, aga Tartust rongiga neile minna ei saa, kuigi sõitjaid oleks üsna palju,» ütles ta.

Elroni müügi- ja turundusjuht Norbert Kaareste ei tõtanud lõunast rongi kohe lubama. «Uusi ronge lisatakse jõudumööda,» ütles ta. Praegu sõidab Tartust Tallinna ja Tallinnast Tartusse päevas neli rongi, uuest aastast aga kuus. Mai lõpust lisab Elron Tallinna–Tartu ja Tartu–Tallinna liinile veel kiire ekspress- ja tavarongi ehk mõlemas suunas hakkab siis päevas sõitma kaheksa rongi.

Tööle rongiga ei jõua

Pealinnast ülikoolilinna tulevate Elroni hommikuste rongide sõiduplaanis pole praegusega võrreldes suuri muutusi.

Tallinnast väljub esimene rong Tartusse kell 7.05 ning jõuab paljudes väikestes ja suuremates jaamades peatudes ülikoolilinna kell 9.49. Napi 25 minuti pärast saabub Tallinnast Tartusse järgmine rong. Siis on kuus tundi vaikust.

«Lihtsalt tüütu,» ütles Heiki Kalberg. «Kui Tallinna inimesed soovivad rongiga Tartusse koosolekule tulla, siis ei saa kunagi enne kella poolt ühtteist alustada.» Rääkimata sellest, et näiteks Jõgevalt Tartusse kella kaheksaks tööle käivad inimesed ei saa uuest aastast loota uutele rongidele.

«Kui rongiliikluse kvaliteedis toimub suur hüpe, siis tuleb see kohe ära kasutada,» märkis Kalberg. «Uued rongid peaksid algusest peale sõitma mõistliku, reisijaid arvestava sõiduplaani järgi. Kui algusest saadik ei käi lõuna ajal rongi, siis on hiljem hulga raskem inimesi sellega harjutada.»

Rongipark alles täieneb

Norbert Kaareste soovitas rongiliikluse küsimustes pöörduda Tartu maavalitsusesse. «Rongiliiklust korraldades küsime arvamust maavalitsustelt ja reisijatelt ning jälgime rongide täitumust,» selgitas ta.

Kas Jõgeva maavalitsus siis ei soovinud varasema väljumisega Tartu rongi? «Nad tegid küll ettepaneku,» vastas Kaares­te. «Aga praegu seda veel ei saa, sest rongipark alles täieneb.»

Tartu maavalitsus tegi Elronile kaugemalt tööl käivate inimeste huvides ettepaneku nihutada Koidulast ja Valgast Tartusse tuleva rongi saabumine varasemaks ning õhtune väljumine siit neisse jaamadesse hilisemaks.

«Üleriiklikust aspektist pole me osanud seda küsimust kaaluda, Tartust lõunaks Tallinna jõudva rongi ettepanek tuleb meile esimest korda,» ütles Tartu maavanem Reno Laidre. Maavanema sõnul võivad reisijad sõiduplaanide kohta ettepanekud saata kas maavalitsusse või otse Elronile.

Uued sõiduplaanid

• Tuleva aasta algusest hakkab Tartust Tallinna päevas sõitma Elroni kuus uut rongi, sama palju ronge tuleb päevas Tallinnast Tartusse.

• Tartust Tallinna kell 6.56 (8.56*), 7.40 (10.32), 14.07 (16.20), 17.26 (19.27), 18.35 (21.17) ja 20.29 (22.29).

• Tallinnast Tartusse kell 7.05 (9.49**), 8.12 (10.14), 14.09 (16.20), 14.55 (17.18), 17.43 (19.45) ja 20.47 (22.47).

* saabumine Tallinna

** saabumine Tartusse

Allikas: Elron

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles