Sügisõhtuid värvivad filmid laiast ilmast

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uue Teatri katuse all tegutseb Tartu Elektriteater.
Tartu Uue Teatri katuse all tegutseb Tartu Elektriteater. Foto: Sille Annuk

Emajõelinna kultuuriellu lisavad värvi filmiõhtud. Kommertskinode tavalise eeskava kõrvale pakuvad alates tänasest tavatut vaatamist Iisraeli filmipäevad ja Dokumentaalika festival.

Iisraeli filmipäevade avaseansil Tartu Uue Teatri katuse all Elektriteatris tuleb täna kell 19 vaatajate ette Iisraeli poolt parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks esitatud draama «Joonealune märge» (režissöör Joseph Cedar, 2011).

Film räägib isast ja pojast, kahest juudi verd õpetlasest, kes uurivad pühendunult judaismi iidset teksti. Isa tunneb kadedust oma järeltulija saavutuste pärast. Elektriteatri veebisaidis antud hinnangu järgi on film nauditav ja kaasahaarav.

Kuus Iisraeli filmi

Ühtekokku on kavas kuus filmi. «Aviva, mu arm» heidab pilgu ühe naise ellu, kes unistab kokana töötamise kõrvalt saada kirjanikuks. «Personalijuhi seiklused» on oma koha leidmisest elus, kusjuures näha saab ka Rumeenia maastikke.

«Nümfid udus» on romantiline komöödia. «Veeuputus» on draama poisist ja pingelistest peresuhetest. «Tere hommikust, härra Fidelman» räägib staažikast antiigiärimehest, usaldusest, peresidemetest ja austusest.

Filmipäevade seansid on vaatajaile tasuta. Need saavad teoks Elektriteatri koostöös Iisraeli saatkonnaga Helsingis. Filmid linastuvad heebrea keeles, eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.

Kuus dokumentaalfilmi

Kolmel õhtul – nii nagu ka Tartu Uues Teatris Iisraeli filme – saab tänasest vaadata sealsamas kõrval Genklubis järjekordset Dokumentaalika festivali, mille teemaks on seekord protesti eri vormid. Filmihuvilistest tudengite MTÜ Dokumentaalika seansid on samuti tasuta.

«Protest ei pea tähendama vaid lippudega tänavatel vehkimist ja riigipööramist,» selgitas festivali peakorraldaja Villem Varik. «Protest võib tähendada ka žesti – tahet ja otsust elada teistmoodi, astuda kõrvale ja vastu kehtivatele normidele, ootustele ja eeldustele.»

Kuue filmi teemad ulatuvad keskkonnast ja toitumisest muusika ja korruptsioonini.

Tänaste seansside filmid keskenduvad sotsiaalsele protestile. Esimene linateos, «Radioaktivistid: protest Jaapanis pärast Fukushimat», algab kell 19. Kell 21 linastub 2008. aastal valminud Mehhiko film «Eeldatavalt süüdi», mis purustas kodumaal dokfilmide kassarekordid.

Ees ootab veel kaks filmipidu. Pimedate Ööde filmifestivali Tartu avaseanss on selle nädala reedel Cinamonis. Uue Saksa filmi festivali avaüritus on järgmisel esmaspäeval sealsamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles