Prima Vista külvab kirjasõna

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna keskpäeval algab Tartu Ülikooli raamatukogus Prima Vista, mis on kuue eelmise korraga kogunud tiibadesse nii palju hoogu, et on tõusnud Põhjamaade suurimaks kirjandusfestivaliks.


Koorilauljate aasta tipp on laulupidu, teatrisõbrad ootavad pikisilmi draamafestivali. Kirjandushuvilised tartlased ja raamatutest lugu pidavad kaugema kandi inimesed peavad kõige olulisemaks Emajõe Ateena kultuurisündmuseks Prima Vistat.



Kuigi see festival ühendab eelkõige raamatute kirjutajaid ja lugejaid, leidub ju lugejaid ka koorilaulu ja teatri austajate hulgas, nii et – ja eriti täna võib seda täie tõena kuulutada – kirjandus, raamatud ja lugemine on üle kõige!



Ja enamgi veel. Nagu kirjutab Prima Vista tänavune patroon Hannes Varblane, on kirjandus kultuuri ühe alustalana «see, mis raskustes – olgu siis majanduslikes, poliitilistes, eksistentsiaalsetes või mis tahes veel eelseisvais – aitab meil edasi elada».



Ellujäämise kunsti vastu huvi äratamisele annavad ka tänavu oma osa kunstnikud, muusikud, õpetlased, raamatukogutöötajad, kirjastajad, kineastid ja näitlejad. Eelkõige aga kodumaised ja välismaised kirjanikud. Ja nagu ikka, saab osta raamatulaadal soodsa hinnaga lugemisvara.



Õige mitmes kohas

Prima Vista üritused on Tartu Ülikooli raamatukogu ees ja sees, linnaraamatukogus ja selle harukogudes, südalinna pargis, kirjandusmajas, Näituse 2 õppehoones, kaubamajas, linnamuuseumis, Genialistide klubis, pärmivabrikus, Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas ja mujal.



Kuulsad külalised

Prima Vista tänavused kaugemad külalised on venelane Dmitri Bõkov, sakslanna Leonie Swann, ungarlane Attila Bartis, briti avangardmuusika ajakirja The Wire esindus, lätlased Inga Gaile, Juris Kronbergs, Guntars Godiņš ja Liāna Langa, hispaanlased Rosa Maria Rodriguez Magda ja Josep Carles Lainez jt.



Oma luule lugemise võistluses astub reedel kell 16 südalinna pargis kuulajate ette mulluse Berliinis toimunud Euroopa Poetry Slami võidukolmik, tartlane Jaan Malin, sakslane Tobi Kunze ja prantslane Dizzy Lez.



Muide, Malinil on äsja valminud heliplaat «ON», mille autoriks on märgitud Luulur. Plaadil on kuus häälutust, mis vältavad ühtekokku 23 minutit.



Raamatuesitlused


Festivalil on kavas mitme uue raamatu tutvustamine.


Täna kell 16 esitleb ülikooli raamatukogu kohvikus Gaudeamus oma raamatut «Kõige taga oli hirm» Imbi Paju. Kell 19 toob enne vabaõhukontserti pargiraa­­matukogus oma ingliskeelse laulutekstikogumiku «Build Me A Statue» avalikkuse ette bluusikitarrist Andres Roots.



Reedel kell 14 on linnaraamatukogu saalis Rosa Maria Rodriguez  Magda raamatu «Simulaakrumi nauding», kell 15 Gaudeamuses Margaret Atwoodi raamatu «Uputuse aasta» ning kell 15.30 Apollo raamatukaupluse esises aatriumis kaubamajas Mihkel Raua raamatu «Sinine on sinu taevas» esitlus.



Samal päeval kell 17 on kaubamaja Apollos Dmitri Bõkovi «Mahakantud» ja kell 18 Johannes Esto Ühingu majas (Näituse 3) Dionysius Fabriciuse kroonika «Liivimaa ajaloo lühiülevaade» esitlus.



Laupäeval kell 13 tutvustab «Eesti muistendite kuldraamatut» raamatulaadal Tea kirjastus. Kell 15 tuleb aga Gaudeamuse terrassil lugejate ette festivaliks kirjutatud ja ainult siin müümiseks trükitud kogumik «Mehed ei nuta».


Jääb ära



Mõni varem välja kuulutatud üritus jääb korraldajatest sõltumatutel asjaoludel ära, märkis programmijuht Marja Unt.



Reedel ei saa vaadata pärimusteatri Loomine lavastust «Carmen Alexand­­rinum» ning laupäeval jääb ära artiklikogumiku «Juhan Viiding, eesti luuletaja» esitlus ja etendus «Tunnete taaskasutus».



Lõpetus Põltsamaal

Nagu juba tavaks saanud, lõpeb festival Tartust kaugemal. Seekord külvavad kirjanikud sõna Põltsamaal, kuhu lubas minna ka patroon Hannes Varblane.



Muu hulgas tutvustatakse sealgi kogumikku «Mehed ei nuta», kuhu on köidetud ka luuletaja Varblase jutt. Tegemist on tema belletristliku proosa debüüdiga, mis valmis Prima Vista lähetusel Pajusis viie-kuue päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles