Mõrvas süüdistatava vägistaja kohtuprotsess toimub kinniste uste taga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algas kohtuprotsess Guntars Kaziksi (pildil) üle, keda süüdistatakse 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas.
Täna algas kohtuprotsess Guntars Kaziksi (pildil) üle, keda süüdistatakse 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohtus algas teisipäeval protsess neiu mõrvas süüdistatava kurikuulsa vägistaja Guntars Kaziksi üle ning seda osaliselt kinniste uste taga.

Istungi alguses taotles süüdistatava kaitsja advokaat Aivar Kello kohtuistungi kinniseks kuulutamist õigusemõistmise huvides. Kohus kuulutaski kohtuistungi osaliselt kinniseks tunnistajate kaitseks.

«See, millises osas istung toimub kinnisena ja millises osas avalikuna, otsustatakse menetluse käigus. Praegu jätkub istung kinnisena ning kohus tegeleb menetluslike küsimuste lahendamisega,» selgitas Tartu kohtute pressiesindaja.

Lõuna ringkonnaprokuratuur otsustas sügisel, et korduvalt kohtulikult seksuaalkuritegude eest karistatud Guntars Kaziksile tuleb esitada 17-aastase Reili Huigi kadumise asjus süüdistus.

Prokuröril lasi nii otsustada vahepeal muutunud kohtupraktika, mis lubab inimesi rasketes isikuvastastes kuritegudes süüdi mõista ka kaudsete tõendite põhjal. Kuna Huigi kadumise loos pole suurt lootust uute tõendite lisandumisele, otsustas prokurör neiu kadumisse tuua lahenduse kasvõi seeläbi, et üritab Kaziksit juhtunus süüdistada vähemalt kaudsete tõendite abil.

Reili Huik jäi kadunuks 2006. aasta 14. veebruaril teel Tartust Elvasse. Tartus täiskasvanute gümnaasiumis õppinud Huik otsis vahetult enne kadunuksjäämist interneti kaudu tööd lapsehoidjana. Pakkumiste seast valis ta välja mehe, kes väitis otsivat hoidjat Elvasse kolmeaastasele lapsele.

Mees käis oma jutu järgi ehitustööl ega saanud seetõttu last päevasel ajal hoida. Huiki köitis selle tööpakkumise juures lubadus, et ta hakkab saama püsivat, mitme tuhande krooni suurust töötasu. Samuti lubas õhtuti töölt naasev mees neiu ise Elvast Tartusse tagasi sõidutada.

Enne esimest tööpäeva sai neiu temaga telefonitsi suhelnud mehega kokku Tartu kaubamaja juures. Seal andis mees neiule järgmiseks päevaks kohalesõiduks vajaliku bussiraha.

Huiki nähti viimati minemas Tartus Elva bussile. Politsei algatas neiu kadumise asjus kriminaalasja. Juba algusest peale oli uurijate huviorbiidis varem korduvalt kohtulikult seksuaalkuritegude eest karistatud Guntars Kaziks.

Meest sidus Huigi kadumisega Tartu kaubamaja turvalint, kust on näha, et tüdrukuga päev enne kadumist kokku saanud mees oli just tema.

Kaziksi seotust juhtunuga kinnitas kaudselt samuti fakt, et sel ajal oli tema elukohaks Elva lähistel asuv Hellenurme. Seal andis talle peavarju naine, kellega Kaziks oli tutvunud eelmise vangistuse kandmise ajal kirja teel. Naisele valetas ta, et kannab vangistust metsavarguse tõttu.

Kuna omaksed iseloomustasid Huiki kui vajadusel enda eest füüsiliselt seista osanud neiut, kartsid uurijad, et Kaziksil võis tol päeval neiu lõksu meelitamisel olukord nii-öelda käest ära minna.

Politsei võttis Kaziksi mitmeks kuuks vahi alla ja otsis Hellenurme ümbruskonna põhjalikult läbi. Paraku jäi Huik leidmata. Kaziks keeldus oma seotust kuriteoga tunnistamast ja politsei oli sunnitud mehe süütõendite puudumisel vabadusse laskma.

2010. aasta sügisel mõistis kohus Kaziksi süüdi Tallinna-Tartu ja Tallinna-Pärnu maanteel üksinda hääletanud nelja noore neiu vägistamises. Ta sai karistuseks 15 aasta pikkuse vangistuse. Selleks ajaks oli Pärnust pärit Kaziks kolinud Lõuna-Eestist Tallinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles