Kohus kuulutas sarivägistaja Guntars Kaziksi istungi kinniseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna astus Tartus kohtu ette Guntars Kaziks (46) süüdistatuna 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas. Neiu surnukeha on siiani leidmata.

Kriminaalasja teeb erakordseks see, et prokuratuur saadab vanglas istuva sarivägistaja uuesti kohtu ette kaudsete tõenditega ehk süüdistus on koostatud mehe varasema käitumismustri põhjal.

Süüdistuse järgi jäi neiu kadunuks 2006. aasta veebruaris, mil ta sõitis õhtusel ajal bussiga Tartust kohtuma talle tööd pakkunud Kaziksiga. Mees väitis, et vajab töövälisel ajal hoidjat viieaastasele lapsele.

Nagu hiljem selgus, Guntars Kaziksil selles vanuses last ei olnud.

Taotluse kuulutada istung kinniseks esitas Kaziksi kaitsja Aivar Kello, kelle hinnangul võib ajakirjanduse suur huvi mõjutada õigalst kohtupidamist. Kohus võttis mõtlemisaja ning rahuldas seejärel osaliselt kaitsja taotluse. Põhjenduseks tõi kohus küll vajaduse kaitsta tunnistajaid.

See, millises osas jätkub istung kinnisena ja millises osas avalikuna, otsustatakse menetluse käigus.

Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva rõhutas, et tulemas on juriidilises mõttes äärmiselt keeruline protsess.

Prokuratuuri eesmärk on tõestada kohtule ilma kannatanu surnukeha leidmata, kaudsete süütõendite najal, et süüdistatav meelitas alaealise tütarlapse talvisel ajal kõrvalisse kohta. Seal astus ta neiuga tema tahte vastaselt sugulisse vahekorda ning hiljem tappis kannatanu, et varjata toimepandud kuritegu.

Kui kohtus leiab mehe süü tõendamist, saab teda karistada vabaduskaotusega kaheksast aastast eluaegse vangistuseni. Süüdistuse saanud mees kannab praegu vanglas karistust teise kuriteo eest.

Varem on Kaziksit kriminaalkorras karistatud seitsmel korral, sealhulgas ka seksuaalkuritegude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles