Peopaiku inspekteerinud päästjad leidsid mitmeid rikkumisi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil ööklubis Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil ööklubis.
Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil ööklubis Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil ööklubis. Foto: Lõuna päästekeskus

Reede õhtul korraldasid päästeameti inspektorid üllatusreidi Tartu ja Võru meelelahutusasutustesse ning tuvastasid mitmeid ohtlikke olukordi.

Lõuna päästekeskuse kinnitusel uurisid inspektorid, kuidas täidavad asutused külastajate ohutuse tagamiseks tuleohutusnõudeid. Kokku külastati ette teatamata 19 ettevõtet nende kõige aktiivsema kasutamise ajal. Tõsisemaid rikkumisi leiti lausa kaheksast asutusest.

Mitmes külastatud ettevõttes avastati, et evakuatsiooniteedel on takistused ja väljapääsud lausa lukus. See tähendab, et tuleõnnetuse korral ei saa inimesed hoonest piisavalt kiiresti välja ja nende elud satuvad tõsisesse ohtu.

«See oli omajagu ebameeldiv üllatus, et rikkumisi nii palju oli,» märkis Lõuna päästekeskuse tuleohutuskontrollibüroo juhataja Almar Nuuma. «Evakuatsioonipääsude sulgemise tõttu satuvad õnnetuse korral ohtu paljude inimeste elud. Rikkujaid karistatakse sellise tuleohutusnõuete mittetäitmise eest täie tõsidusega,» lubas Nuuma.

Mitmes külastatud kohas olid rikkumised kergemad. Näiteks oli unustatud kustuti õigeaegselt kontrollimata, mõni üksik tulekahjusignalisatsiooni andur oli kinni kaetud või oli tulekustutitele ligipääs takistatud. Ühel puhul olid tuletõkkeuksed avatud ja fikseeritud lahtises asendis.

On äärmiselt oluline, et meelelahutusasutuste omanikud ja valdajad mõistaksid oma vastutust ja täidaksid tuleohutusnõudeid, rõhutas Nuuma. «Vigastada saanud inimeste ees jäävad süüdi ettevõtte hoolimatud juhid ja omanikud, mitte meie, inspektorid,» lisas ta.

Kergemate rikkumiste puhul piirdusid inspektorid sel korral hoiatusega, raskematel juhtudel alustati aga väärteomenetlust, mis võib lõppeda kopsaka rahatrahviga. Füüsilisele isiku trahv ulatub 1200 euroni ja juriidilisel isikul 3200 euroni.

Päästeameti järelevalveinspektorid jätkavad reidide korraldamist meelelahutusasutustesse, et tuleohutusnõuded oleksid täidetud.


Esialgne kokkuvõte reidi tulemustest:

Kokku kontrolliti 19 ööklubi ja muud meelelahutusasutust;

tuleohutusnõuete rikkumisi ei esinenud viies asutuses;

väärteomenetlust alustati kaheksa asutuse rikkumiste suhtes;

suulisi korraldusi rikkumise kõrvaldamiseks anti kolmes asutuses;

täiendavaid haldusmenetlusi alustatakse kolme asutuse suhtes;

kokku tuvastati reidi käigus 33 tuleohutusnõuete rikkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles