Piltuudis: Tartus kirjutati alla koalitsioonilepe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu raekojas kirjutati täna alla koalitsioonilepe Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna vahel. Leppele kirjutasid alla Urmas Kruuse (RE), Aadu Must (KE) ja Heljo Pikhof (SDE).

Koalitsioonilepingus on kirjas, et "võimuliidu moodustamisel ja linnajuhtimisel toetuvad partnerid järgmistele väärtustele: avatus – linlaste laialdane kaasamine otsuste tegemisse., tõdede, uskumuste, väärtuste ja elustiilide paljususe tunnustamine; innovatiivsus – uute ideede ja lahenduste väljatöötamine, kasutamine ja tunnustamine; säästlikkus– kokkuhoiu ja tõhususe väärtustamine nii valitsemisel, linnaruumi kujundamisel kui ka igapäevases linnaelus; sünergia – koostöö ja integreerivate piiriüleste ettevõtmiste soodustamine; hoolivus –  igale linlasele turvalisuse, enese arendamise võimaluse, laste kasvatamise ja väärikalt vananemise võimaluste tagamine. Iga linnakodanik on kogukonnale väärtuseks.

Alajaotuse "Kultuurilinn" all on kirjas, et "Tartu kultuurielu vajab mitmekesistamist. Eesmärk on saavutada olukord, kus võimalikult paljud eri vanuses ja eri huvidega inimesed leiaksid endale võimaluse tegutseda ja silmaringi avardada. Võtame eesmärgiks, et Tartust saaks 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn."

Mõnede punktidena on selle alajaotuse all näiteks järgmised punktid:

Avame Raadi militaarmaastiku uue kultuurilinnaku tekkeks. Linn teeb vajaliku detailplaneeringu multifunktsionaalse loomelinnaku arendamiseks.

Otsime võimalusi Tartu I Muusikakooli uutesse ja ajakohastesse ruumidesse viimiseks.

Käivitame Annelinna kultuurikeskuse loomise.

Alajaotuse "Mugavad ühendused Tartus ja Tartuga" all näiteks lubatakse:

Otsime võimalusi jalgsi ja rattaga Maarjamõisa meditsiinilinnakust otse üle raudtee kesklinna liikumiseks.

Käivitame Tartus ühistranspordireformi, mille eesmärgiks on bussiliikluse kvaliteedi edasine parandamine ja liinivõrgu optimeerimine, aga samuti parem keskkonnahoid.

Alajaotuse "Roheline ja targalt planeeritud linn" all lubatakse igal aastal rajada vähemalt ühe uue avaliku mänguväljaku, jätkata Emajõe kallasraja korrastamist, katta kesklinn tasuta WiFi võrguga, tuua linnaruumi sorteerimisvõimalusega prügikastid ja talvisel tänavahooldusel eelistada soolavaba libedustõrjet.

"Sotsiaalse turvatunde" jaotuses lubatakse viia läbi lastetoetuste reform: Muutuste eesmärgiks on suurendada Tartu linna poolt makstavaid lastetoetusi vähemalt 150 000 euro võrra alates 2015. aastast. Alates 2014. aastast makstakse 50-eurost koolialguse toetust igale esimesse klassi minevale lapsele. Alates 2015. aastast rakendub koolialguse toetus kogu esimesele kooliastmele (1.−3. klass).

Alajaotuses "Eesti hariduskeskus" lubatakse suurendada Tartu rolli Eesti hariduselus ning minna koolivõrgureformilt üle haridusreformile.

Alajaotuse "Kodanike linn" all on koguni tosin punkti. Need on:

1. Jätkame kaasava eelarve printsiibi rakendamist.

2. Teavitame jätkuvalt linlasi linnaelu olulistest probleemidest ajakirjanduse vahendusel ning vajadusel käivitame laiaulatusliku diskussiooni.

3. Kaasame linnaosade oluliste probleemide lahendamisel vastavate piirkondade elanikud, linnaosaseltsid ja huvirühmade esindajad.

4. Suurendame volikogu rolli linna juhtimises. Kaasava linnajuhtimise tegevuskava väljatöötamiseks moodustame linnavolikogu komisjoni.

5. Volikogu komisjonide juhtimisse kaasatakse opositsiooni liikmeid.

6. Planeeringute avalikud väljapanekud kujundatakse sisukateks aruteludeks osapoolte vahel. Tagame kõigile üheselt mõistetava asjaajamise planeerimisel ja ehituslubade väljastamisel.

7. Muudame linnavalitsusega suhtlemise mugavamaks. Loome uusi e- ja nutitelefonilahendusi, kuid tagame igale ea- ja sotsiaalsele rühmale jõukohase linnaga suhtlemise viisi.

8. Usaldame ja toetame kodanikeühendusi senisest enam linnaelanikele vajalike hariduse, kultuuri, spordi, vaba aja veetmise, noorsootöö, sotsiaalsfääri ja teiste valdkondade teenuste väljaarendamisel.

9. Loome tagasisidesüsteemi linna poolt pakutavate teenuste kvaliteedi hindamiseks.

10. Kaasajastame volikogu infosüsteemi, tagame eelnõudega tutvumise võimaluse igas nende kujunemise faasis ja võimaluse jälgida volikogu saadikute otsuseid hääletamisel, et valijal oleks ülevaade oma esindaja otsustest ning seisukohtadest.

11. Asjaajamise lihtsustamiseks linnakodanike jaoks juurutame „ühe akna teeninduse“ põhimõtte.

12. Noorte ja eakate hääle väärtustamiseks toetame Tartu Noortevolikogu ja Eakate Nõukoja tegevust.

Alajaotuse "Vaba ettevõtluskeskkond" all lubatakse algatada  "Vaimu foorumi" – linnavalitsuse, ülikoolide ja ettevõtete juhtide regulaarsed kohtumised.

Koalitsioonilpingut saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles