Teabepäev õpetab insuldi korral tegutsema

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuse tagajärjel tuli kaks inimest haiglasse toimetada.
Õnnetuse tagajärjel tuli kaks inimest haiglasse toimetada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülemaailmsel insuldipäeval, 29. oktoobril korraldavad arstid Tartu ülikooli raamatukogu konverentsisaalis teabepäeva, kuhu on oodatud nii patsiendid kui nende lähedased ja kõik tervisest hoolivad inimesed.

Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog Riina Vibo ütles, et nad soovivad inimestele meelde tuletada, mis on insult ja kuidas seda ennetada. Samuti seda, kuidas insuldi puhul õigesti käituda, kuidas kiirabi kutsuda.

Ka soovitakse laiemale ringile rääkida tänavusest uudisest ehk uuest patsiendiorganisatsioonist – Eesti insuldiliidust.

Niisugune organisatsioon loodi maikuus ühe naise abiga, kelle nimi on Helis Karp.

Helis Karbiga kohtusid Tartu neuroloogid eelmisel aastal pärast seda, kui nad hakkasid looma kodulehte www.insult.ee ning avastasid, et keegi on niisuguse domeeni enda nimele juba registreerinud. Nad jõudsid Helis Karbini, kelle kadunud ema oli põdenud insulti.

Tütar plaanis sellenimelisele kodulehele koondada kõik vastused neile küsimustele, millele ta ise oma ema haiguse ajal vastuseid otsis. Arstide huvist kuuldes usaldas ta portaali hea meelega nende kätesse.

Nüüd on www.insult.ee juba terve aasta inimestele teavet jaganud. Iga päev külastatakse seda umbes sada korda ning kokku on seal käidud üle 50 000 korra.

Eesti insuldiliidu eesmärkide ja põhikirjaga saab tutvuda internetis samuti insuldiportaalis, selle menüüst leiab nupu, mis juhatab insuldiliidu juurde. Seal saab alla laadida liidu põhikirja ja liitu astumise avalduse.

Riina Vibo selgitab, et insult on raske haigus, aga teinekord ei ole patsiendil ega ta lähedastel kedagi teist peale arsti, kelle poole argimurega pöörduda.

«Mõnikord on vaja hoopis teist inimest, kes on ise samas olukorras olnud ning kes oskab nõu anda,» selgitas Vibo. «Liit aitab neid inimesi omavahel kokku viia.»

Dr Vibo märkis veel, et teavitamist ei saa üheski plaanis alahinnata. «Aasta-aastalt on kasvanud haiglas tehtavate trombolüüsijuhtude arv,» rääkis Vibo. «Eelmisel aastal oli neid meie närvikliinikus 118, aga alles mõni aasta tagasi tegime neid vaid 50. Inimesed on trombolüüsist kuulnud ning ma usun, et patsient jõuab meie juurde juba rutem kui varasemail aastail.»

Insuldipäev

• 29. oktoobril Tartu ülikooli raamatukogus kell 15–18.

• Neuroloogid Janika Kõrv ja Riina Vibo räägivad insuldi põhjustest, sümptomitest ja ravivõimalustest.

• Kohapeal on võimalik kontrollida oma tervist.

• Rohkem teavet www.insult.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles