Plaadil annavad tooni isa ja poeg

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kalda on viimasel ajal andnud kontserte, kaaslaseks poeg Paul Kristjan. Nii laulsid ja mängisid nad ka Hansa hoovis, kus neil oli muu hulgas kavas tulevase plaadi «Lihtsalt lood» laule.
Indrek Kalda on viimasel ajal andnud kontserte, kaaslaseks poeg Paul Kristjan. Nii laulsid ja mängisid nad ka Hansa hoovis, kus neil oli muu hulgas kavas tulevase plaadi «Lihtsalt lood» laule. Foto: Merike Lill

Vaid väga vähestel Indrek Kalda talendi austajatel on tema autoriplaat «Jagatud armastus», sest sellest valmis aastal 2005 ainult proovipartii. Nüüd leidis muusik, et aeg on küps välja anda autoriplaat «Lihtsalt lood».

«Jagatud armastuse» laulude meeleoludest on esiplaanil rusuv kurbus. Mitmes laulus on juttu isa ja poja suhetest, mille on läbi lõiganud surm. Eriliselt leinaline on «Unehobused», kus Indrek Kalda laulab, et isa kurbus on tihkem kui sein.

Ka nüüdsama vabrikus valminud plaadil «Lihtsalt lood» leidub laul «Unehobused». Uus seade on aga selle leinalisust leevendanud ja tulemus on parem, sest ei mõju enam väga isiklikult.

Helgemaks ja rõõmsamaks ning muusikaliselt värvikamaks on saanud uues seades «Jõesadama vaht», «Jõevoogude mees» ja «Teel mu meel», mida laulab Indrek Kalda, ja ka Nipernaadi-teemaline pillilugu.

Elurõõmu on lisanud muu hulgas orelipartiide asendamine klaverihelidega. Hästi on mõjunud ka asjaolu, et muusik ja õpetaja on võtnud ansamblikaaslaseks oma poja Paul Kristjan Kalda.

Kui uuele plaadile salvestatud 14 lugu kuulatud, on selge, et plaadi nimi ei peta.

Indrek Kalda on teinud lihtsad lood. Ta laulab lihtsalt, karedal mehelikul moel. CD «Lihtsalt lood» värsid – autorite hulgas põhiliselt Indrek Hirv ja Talvo Pabut – räägivad samuti lihtsatest asjadest, mis moodustavad elu tuuma.

Kõige selle tõttu tundub, et Indrek Kalda autoriplaat leiab kõige tänulikumad kuulajad täiskasvanud inimeste hulgast, kes teavad, mis on elu, armastus, kodu, igatsus ja lein.

Osa lugusid on küllap väga meelepärased neile, kes tunnevad mõnu kalapüügist. Mitmes loos on juttu õngitsemisest ja paadisõidust. Väga ilus on nende hulgas bluusilik «Tõuse üles», kus isa rahulik hääl äratab poega unest, et minna varahommikul kalale.

Üks õngitsemishuviline tartlane, keraamik Maanus Mikkel sai kaaskalastaja Indrek Kalda lugudest tugeva inspiratsiooni pärast seda, kui kuulas proovides valminud demosalvestisi. Asi lõppes keraamikasarjaga: igal plaadi «Lihtsalt lood» laulul on nüüd selle sisu kajastava pildiga taldrik.

Plaadil on ka paar lõbusamat laulu: kantriliku steel-kitarriga kaunistatud «Daamid» ja «Kaskede aroom», kus kõlab salongilikult kerglane klaver ja sahisevad trummiharjad. Nii et «Lihtsalt lood» tekitab küll meeleliigutust ja ülendab seeläbi meelt, kuid on üsna parajalt ka meelelahutuslik.

CD «Lihtsalt lood» avakontsert on täna kell 19 Tartu laulupeomuuseumis.

Plaat

Paul Kristjan ja Indrek Kalda,
«Lihtsalt lood»,
14 lugu, CD, 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles