Politsei uurib võimalikku häälte ostmist Piirissaarel

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Piirissaarele pildistatuna piirivalvetornist.
Vaade Piirissaarele pildistatuna piirivalvetornist. Foto: Margus Ansu / Postimees

Piirissaarel liigub jutt, et neil valimistel saarel ühele võiduka Keskerakonna nimekirjas kandideerinule tagas edu valijate häälte ostmine. Nüüd uurib asja politsei.

«No oli küll selline asi,» kinnitas Piirissaare vallavolikogu esimees Filimon Kuznetsov täna, kes kogus Piirissaarel Keskerakonna rivaali, valimisliidu Kodupaik nimekirjas kõige rohkem hääli.

Filimon Kuznetsov lisas, et hääli ostis Keskerakonna nimekirja üks kandidaat toimetulekutoetuse saajatelt. «Ma ise ei näinud seda asja pealt, aga need poisid ise rääkisid, et ta andis neile hääle eest kaks pudelit viina,» ütles Filimon Kuznetsov. «Üks teine kandidaat olevat kah inimestele viina andnud.»

Ka Tartu Postimees sai Piirissaarelt vihje, mille kirjutaja teatas, et Keskerakonna nimekirja üks kandidaatidest ostis hääli kokku hinnaga kaks liitrit viina üks hääl ning et seda kinnitasid viina saanud kaks meest.

Jutud hakkasid levima

«Nägin küll, et meil toimetulekutoetust saavad kolm meest tulid kõik koos esimese kambaga valima,» rääkis Piirissaare vallavanem Siim Avi. «Valimiskomisjon saatis ühe neist tagasi, sest tema pass oli aegunud. Peame talle nüüd uue passi saamiseks sotsiaaltoetust maksma.»

Kuid vallavanem rõhutas, et ta ei saa kinnitada külajutte, et need kolm meest olid ära ostetud. «Selline jutt hakkas valimispäeval tõesti küla peal kohe liikuma, kuid kas see on ka tõsi, peab välja selgitama politsei,» märkis vallavanem. «Kui inimesed siin häälte ostmisest rääkima hakkasid, ütlesin neile, et sellest tuleb politseile teatada, sest see on kriminaalne tegu.»

Esmaspäeval, 21. oktoobril kella 14 paiku saigi politsei teate Piirissaare vallas võimaliku häälte ostmise kohta. «Väidetavalt on Piirisaarel alkohoolsete jookidega ostetud valijate hääli ja politsei tegeleb asjaolude selgitamisega,» teatas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk.

Alalised ja ajutised elanikud

Piirissaarel said valimistel Keskerakonna nimekirjas kandideerinud inimesed uues volikogus neli kohta, volikogus seni enamuses olnud valimisliit Kodupaik kogus kolm mandaati.

«Keskerakonna nimekirja mehed ei ela kogu aeg siin, nad on ju sügisest kevadeni Tartus ja Tallinnas,» kurjustas Filimon Kuznetsov. «Kodupaiga inimesed on kogu aeg saarel. Meil aitavadki inimesi ja teevad midagi ainult need, kes siin pidevalt elavad. Ainult nemad lükkavad teid lahti ja oskavad päästeautoga ümber käia, kui midagi juhtub. Ja kui palju need Keskerakonna omad enne valimisi lubasid, aga vald on ju vaene!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles