Valimisliidud suhtuvad Tartus koalitsiooni erinevalt

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genklubis hääletustulemusi oodanud valimisliit Vabakund ei ole nõus moodustama koalitsiooni Reformierakonnaga.
Genklubis hääletustulemusi oodanud valimisliit Vabakund ei ole nõus moodustama koalitsiooni Reformierakonnaga. Foto: Margus Ansu

Valimiskünnise ületanud ning volikokku pääsenud valimisliidud Isamaaline Tartu Kodanik ja Vabakund on Reformierakonna ja IRLi võimalikku koalitsiooni minemise suhtes eri meelt.

Vabakunna esinumbrina 672 häält kogunud ning volikokku pääsenud Gea Kangilaski ütles, et kui neile tehakse ettepanek uues koalitsioonis kaasa lüüa, sõltub otsus sellest, kes uude võimuliitu kuuluvad ja milline on pakkumine. Kui partneriteks on Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit, siis ei võtaks nad pakkumist ilmselt vastu.

«Me oleme öelnud, et Reformierakonnaga koalitsiooni ei lähe. See oleks praktiliselt sama võimuliidu jätkumine, aga see on just see, mille pärast Vabakund sai loodud,» lausus Kangilaski.

Aktiivne opositsioon

Opositsiooni jäädes lubab Vabakund olla väga aktiivne ning Kangilaski on kindel, et mõningaid lubadusi on võimalik ellu viia ka võimuliidust väljas olles.

«Meie põhieesmärk on ärgitada opositsiooni aktiivne olema. Opositsioon on täpselt sama vastutav kõigi otsuste ees, mida koalitsioon volikogus vastu võtab. Kui läheb läbi halb otsus, peame suutma näidata, et oleme selle vastu tööd teinud,» selgitas Kangilas­ki.

Vabakund sai Tartu uude volikokku kolm kohta.

Isamaalise Tartu Kodaniku (ITK) nimekirjas kandideerinud ja samuti volikokku pääsenud Imre Mürk ütles, et kui neile tehakse pakkumine uues koalitsioonis kaasa lüüa, võtaksid nad selle kindlasti vastu.

«Otse loomulikult, sest me tahame realiseerida ideid, mida oleme lauale pannud. Siiani pole ühtegi pakkumist meile veel tulnud, aga me oleme avatud koostööks kõigiga,» märkis Mürk ning lisas, et nad ootavad oma võimalust.

ITK nimekirjas samuti volikokku pääsenud Tõnis Lukas märkis, et nad pole kandideerinud mõttega mitte midagi teha. «Oleme valmis rääkima kõigi volikokku valitud jõududega, aga palju sõltub sellest, millised on ettepanekud ning kuidas on meil võimalik oma põhiteese kaitsta ja ellu viia,» sõnas ta.

Koosseis muutub

Lukase sõnul on oluline ka vaadata, mis valitute nimekirjast lõpuks järele jääb. «Tegelik volikogu koosseis muutub ju kardinaalselt ja see mõjutab ka seda, kellega läbi räägitakse,» lausus ta.

Varem IRLi kuulunud Tõnis Lukas kogus valimisliidus 892 häält, mis oli Tartu kaheksas tulemus. «Saada selliste rahamasinate vastu, nagu on erakonnad, on valimisliitudele ikka suur võit,» lausus Lukas.

ITK sai uude volikokku samuti kolm kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles