Elustamise õpetamise päev läks edukalt

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets näitab nuku peal elustamisvõtteid.
Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets näitab nuku peal elustamisvõtteid. Foto: Margus Ansu / Postimees

16. oktoobril korraldatud selgituskampaania «Sinu käed päästavad elu» osutus Tartu kiirabi koolitusjuhi Andras Laugametsa sõnul väga edukas.

Juba hommikul kell 10 sõitsid viis neljaliikmelist koolitusrühma mööda linna laiali, viibides päeva jooksul paari tunni kaupa kokku 15 rahvarohkes paigas, kutsudes inimesi taaselustamist proovima. Aktsioon lõppes õhtul kell 20.

«Me ei jõudnud pidada täpset arvestust, kuid 1500 infovoldikust, mis me selleks päevaks trükkisime ja mida jagasime, jäi meile kätte vaid 200,» rääkis ta. «Muidugi oli neid inimesi, kes haarasid ainult voldiku ja kõndisid kiirustades edasi, aga 1200 linnakodanikul saime kindlasti nii-öelda põlve maha.»

Üle tuhande osaleja

See tähendab, et umbes 1200 linlast kuulas ära koolitajate lühiloengu äkksurmast ja sellest, kuidas seda ära tunda, ning proovis maaslamava mannekeeni peal järele, kuidas südamemassaaži teha.

Laugametsa sõnul oli koolitajate endi ärevus seotud kõige rohkem sellega, kuidas veenda esimest, ükskõik kas siis kaubanduskeskuses, raamatukogus, või polikliinikus ringi kõndivat inimest dialoogi astuma ning seejärel mannekeeni kõrvale põlvitama ja südamemassaaži tegema. See esimene leidus ja edasi läks kõik libedalt.

«Ligi astus inimesi, kel tulid meelde isiklikud läbielamised lähedase inimese äkksurma pärast, ning neid, keda ennast oldi kunagi elustatud,» meenutas Laugamets. «Vaid üksikud ütlesid, et nad ei viitsi kuulata. Üks mees aga küsis, kus koolitajad õhtupoolikul on, ning lubas oma naise ekstra kohale tuua.»

Tulevikus regulaarselt

Laugamets rääkis, et tulevikus tahavad nad niisuguseid elustamise õpetamise kampaaniaid hakata regulaarselt korraldama.

«Ma usun, et hakkame suunama neid ka erinevatele sihtgruppidele, näiteks kooliõpilastele,» märkis ta.

Raha, mis kulub, ei ole ta sõnul suur. 16. oktoobril läks iga inimese koolitamine esialgsete arvutuste järgi maksma umbes ühe euro.

Laugametsa sõnul läheb raha transpordi, infovoldikute ja plakatite peale, samuti koolitusrühmades töötavate vabatahtlike toitlustamiseks ja neile ühtse vormisärgi muretsemiseks.

Esimene elustamist õpetav ülelinnaline koolituspäev sai teoks tänu Tartu linna, Tartu kiirabi ja Tartu ülikooli kliinikumi rahale ning paljudele koostööpartneritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles