Vanad kaaslased plaanivad Tartu võimuliidus jätkata

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul algasid raekojas kõnelused Tartu uue võimuliidu üle. Reformierakonna poolel istusid Raimond Tamm (vasakult), Urmas Kruuse, Tiia Teppan ja Kadri Saarepuu, IRLi poolel Kaspar Kokk (paremalt), Margus Tsahkna, Peeter Laurson, Jüri Kõre ja Argo Annuk.
Eile hommikul algasid raekojas kõnelused Tartu uue võimuliidu üle. Reformierakonna poolel istusid Raimond Tamm (vasakult), Urmas Kruuse, Tiia Teppan ja Kadri Saarepuu, IRLi poolel Kaspar Kokk (paremalt), Margus Tsahkna, Peeter Laurson, Jüri Kõre ja Argo Annuk. Foto: Kristjan Teedema

Tartus valimised võitnud Reformierakond ja nende senine valitsemispartner IRL alustasid eile hommikul raekojas arutelu uue võimuliidu sõlmimise üle, kaalutakse ka kolmanda jõu kaasamist sellesse.

Reformierakond sai uues volikogus 15 kohta ja IRL 11. Kahe peale oleks neil 49-liikmelises linnavolikogus 26 kohta.

Kell kümme hommikul alanud konsultatsioonide järel märkis Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse, et eesmärk oli olukorda kirjeldada ja aru saada, millised on koostöövõimalused.

Valimiskampaanias IRLi Tartu linnapeakandidaadiks esitatud Margus Tsahkna aga lausus, et kõneluste eesmärk oli vaadata, mis on ühisosa ja kuidas mõtted liiguvad.

IRLi Tartu piirkonna juht Peeter Laurson ütles, et kõnelused andsid kindlust, et senine koalitsioon võiks jätkata, sest ühisosa on suur. «Meie mõlema programmis on asju, mida me tahame ära teha. Neid teemasid, mis peaksid välja jääma, ei paistnudki,» ütles Laurson.

Kumbki ei nimetanud neid kõnelusi veel läbirääkimisteks, sest oma sõna polnud öelnud ei tulevase volikogu fraktsioonide liikmed ega piirkondade juhatused.

Neljapäeval edasi

Keskpäeval kogunes Reformierakonna Tartu piirkonna juhatus, kes määras läbirääkimiste delegatsiooni liikmeiks Urmas Kruuse, Toomas Kapi, Verni Loodma ja Raimond Tamme. Fraktsiooni liikmed kogunevad kolmapäeval.

IRLi poolt istusid eile läbirääkimislaua taga Peeter Laurson, Margus Tsahkna, Jüri Kõre, Argo Annuk ja Kaspar Kokk. IRLi fraktsiooni liikmed kogunesid eile lõuna ajal.

Uuesti said nende kahe erakonna esindajad kokku eile kell kolm, siis lepiti kokku, et kõnelused võimuliidu loomise üle jätkuvad neljapäeva õhtul.

Laurson ütles, et erakond otsustas, et vahepeal räägitakse läbi kõigi volikogu jõududega lisaks praegusele koalitsioonipartnerile. «Et täpselt teada saada, mis on ühe või teise poole jaoks kõige olulisem, ja kaasata oma tegemistesse ja programmidesse, et ükski huvigrupp ei jääks kajastamata,» selgitas Laurson.

Niisamuti ütles Kruuse, et täna on plaan kohtuda ülejäänud poliitiliste jõududega. «Kohtume sotsidega, keskiga, VIKiga – meie soov on teisipäeva jooksul kohtuda kõigi poliitiliste jõudude esindajatega, kes on volikokku pääsenud. Ka Vabakunnaga, vaatamata sellele, et nemad meiega koalitsiooni ei taha,» rääkis Kruuse.

Koalitsiooni Reformierakonnaga on Vabakund tõesti välistanud.

Nende kõneluste käigus tuleb muu hulgas selgitada, kas on võimalik võimuliitu tugevdama kaasata kolmas jõud.

Margus Tsahkna ja Toomas Kapp märkisid, et kahel senisel võimupartneril oleks volikogus vaid 26 kohta, mis on väga napp. «Praktika näitab, et inimesed käivad reisil ja inimestel on oma mõtted peas,» lausus Tsahkna.

Muud võimalused jutuks

Volikogu uus kohtade jaotus on aga loonud võimalused ka muudeks koalitsioonikombinatsioonideks, kus Reformierakonda võidaks kõrvale jätta. Sellel teemal arutlesid eile näiteks sotsid, Vabakund ja Isamaaline Tartu Kodanik. Nende häältest üksi võimu võtmiseks ei piisa, kuid koos IRLiga oleks kohti 25.

Veel hommikul meenutas Tsahkna valimiste hüüdlauset, et Tartu vajab vahetust.

«Tartu linnal peab olema kindlus, et linna juhtimine ja valitsemine toimuks igapäevaselt tõrgeteta,» kommenteeris Laurson. «Kui teine variant annab suurema kindluse, on see kindlasti ka võimalik, aga nüüd siia tulles sellist kindlustunnet ei olnud. Kui see peaks tekkima, siis eks näeb.»

Tsahkna märkis ka, et uues volikogus on tõesti huvitav seis, mistõttu kõik on huvitatud kõigiga suhtlemisest. «Me kindlasti suhtleme sotsidega ja Isamaalise Tartu Kodanikuga,» lisas ta.

Keskerakonna Tartu piirkonna juht Aadu Must leidis, et on täiesti loomulik, et Tartu poliitilised jõud omavahel suhtlevad. «Olen öelnud ise kõigile erakondade esindajatele, et pean täiesti loomulikuks, et esimesed konsultatsioonid on seniste koalitsioonipartnerite vahel,» jätkas Must. «Ma olen nii vana inimene, et mäletan, et võim ühendab. Isegi siis, kui on erimeelsusi olnud. Ilmselt jõutakse õhtuks ikkagi nii kaugele, et no näed, valimisägeduses ütlesime vahel halba, aga elame edasi sõbrana. See on tõenäone asjade areng.»

Sotsiaaldemokraat Tõnu Ints aga märkis, et nii Reformierakond kui teised erakonnad peavad arvestama, et poliitiline reaalsus on muutunud. Valimisliitudele antud kuuest volikogukohast ei saa kuidagi mööda vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles