Miks selgusid valimistulemused Tartus nii hilja?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnasekretär Jüri Mölder
Linnasekretär Jüri Mölder Foto: Sille Annuk

Esialgsed valimistulemused selgusid Tartus väga hilja, miks see nii läks?

Vastab Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder (pildil):

437 kandidaadi pärast, mis tähendab, et iga jaoskond pidi suutma hääled jagada 437 osaks, pluss veel rikutud ja kehtetud sedelid. Kõikide nende sedelite pakendamine ja muu töö võtabki paraku aega. Isegi kui sama hulk sedeleid jagada kas 437 hunnikuks või kümneks hunnikuks, on väga suur vahe.

Vaieldamatult avaldas mõju, et meil ongi kõige suuremad jaoskonnad. Aga meie jaoks läks asi ootuspäraselt: me ootasime tulemusi kell pool kaksteist ja enne seda mõned juba tulid.

Pärast seda hakkas ridamisi tulema ja me lõpetasime pool üks. Selles mõttes ei olnud midagi erakorralist.

Meie hinnangul said jaoskonnakomisjonid väga hästi hakkama.

Kas selle teadmise valguses oli valimisjaoskondade suuremaks paisutamine õige samm või mitte?

Ma arvan küll, et see oli õige samm. Ja tegelikult, kui vaadata hääletamistulemuse kindlaks tegemise lõppaega, siis linnana ei ole me varasemast hiljem lõpetanud. Üldine valimistulemus tuli Tartus umbes sama ajal kui tavaliselt.

Mõned jaoskonnad said varem kui teised, mis viitab, et on meetodid, mis võimaldavad tulemust kiiremini kindlaks teha. Ja me kindlasti suhtleme jaoskonnakomisjonide esimeestega ja püüame tulevikuks seda parimat võimalikku meetodit välja selgitada.

Kui palju hääli tuli jaoskonniti üle lugeda?

Kõik jäid vahemikku 2300–3100 häält. Kuid kõige esimesena tuli 10. jaoskond, mis on suure hääletajate hulgaga. Ütlen veel kord, et arvestades sedelite arvu, said valimisjaoskonnad väga hästi hakkama.

Kui kaua läheb Tartus lõplike valimistulemuste väljaütlemiseni?

Linna valimiskomisjon loeb hääled üle, järgmiseks kinnitame ringkonnaprotokolli, millele järgneb vaidlustamise tähtaeg. Teoreetiliselt neljapäeval või reedel.

Kas protesti märgiks rikutud sedeleid on palju?

Minule teadaolevalt ei ole palju. Aga töö sedelitega veel käib. Küll on toimunud mitu ümberhindamist, kas sedel on rikutud või mitte. Kui ikkagi on väriseva käega numbreid silutud ja sellelt ei ole võimalik muud numbrit mõista, oleme sedeli kehtivaks lugenud. Selliseid on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles