Terviseamet pitsitab ka Tartut

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastesõime Mesipuu Mesimummude rühm mahub sotsiaalministri määruse piiresse, kui muist lapsi puudub.
Lastesõime Mesipuu Mesimummude rühm mahub sotsiaalministri määruse piiresse, kui muist lapsi puudub. Foto: Margus Ansu

Tartu linnapea väide, et Tartu lasteaedades on järgitud rühmi koostades seadust, ei vasta tõele.

Peaaegu kõigis sõimerühmades on lapsi kahe võrra seaduses lubatud maksimumist enam, kitsikuses on ka vanemad lapsed.


«Tartu linna lasteaiad ei ole ülerahvastatud, sest siin on järgitud seadust ja lähtutud registreeritud laste arvust, mitte kohalkäijaist,» teatas linnapea Urmas Kruuse kolmapäevases pressiteates.

Linnapea väite kummutab Tartu kodulehel toodud tabel, kust nähtub, et üksikute eranditega on kõigisse Tartu sõimerühmadesse registreeritud 18 last. Koolieelse lasteasutuse seadus lubab lasteaia hoolekogu ettepanekul ning lapse arenguks vajalike tingimuste olemasolul võtta sõimerühma 16 last, norm on aga 14.

Terviseamet tegi 9. aprillil ettekirjutuse enam kui kümne Tartu lasteaiarühma kohta, kus põrandapinda umbes kaks korda alla miinimumnormi. Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Niina Sossulina kinnitusel ei jää see ettekirjutus viimaseks.

Rühmad triiki täis


Seaduse järgi tohiks Tartu 22 lasteaia 45 sõimerühmas olla maksimaalselt 720 last, tegelikult on kirjas 808 last. See tähendab, et seadusest kinni pidades tuleks linnavalitsusel lasteaia ukse taha tõsta umbes kuue sõimerühma jagu lapsi.

Vanemaid lasteaiarühmi ning liitrühmi pole Tartu üle ülempiiri paisutanud, küll on peaaegu kõik rühmad maksimaalselt täis.

Sestap ei vasta umbes kolmandikus linna lasteaedadest osa rühmi sotsiaalministri määrusele, mille järgi peab üht­aegu mängimiseks ja magamiseks kasutatavas ruumis iga lapse kohta olema vähemalt neli ruutmeetrit pinda. Kui mängu- ja magamisruum on eraldi, siis 4,5 ruutmeetrit.

Tartu abilinnapea Jüri Sasi loendas 15 rühma, kus piirnormist jääb puudu rohkem kui kröömike ning millest igaühes tuleb 1. septembriks laste arvu vähendada.

Terviseameti peaspetsialist Niina Sossulina märkis, et 1. jaanuarist jõustunud uued lasteaedade tervisekaitsenormid on varasemaist leebemad. Seetõttu pole omavalitsustel kohane õigustada end väitega, et terviseameti nõudmised neid üllatavad.

«Loomulikult peab kõigepealt saama korda need ruumid, kus oht laste tervisele suurem, aga pärast seda ka ülejäänud,» selgitas Sossulina. «Seepärast teeb terviseamet Tartule kindlasti veel ettekirjutusi.»

Sossulina tõdes, et võrreldes Tallinnaga on Tartu lasteaedade olukord parem. Pealinnas leiduvat ka aiarühmi, kus ühe lapse kohta on põrandapinda alla ühe ruutmeetri. Eraldi pidas Sossulina rõhutamisväärseks, et Tallinna linnavalitsus valis vastasseisu tee, Tartu ilmutas aga mõistmist ning asus terviseametiga koostööle.

Kõik lepingud kehtivad

Abilinnapea Jüri Sasi sõnul johtub rühmade nudimisest vajadus leida sügiseks ruumid vähemalt kahele uuele lasteaiarühmale. Sasi sõnul uurib raad võimalust saada hoiutubadeks rendipinda juurde Aleksandri tänava Sassi lasteaias.

Samas rõhutas Sasi, et kõik juba sõlmitud lasteaiakoha kasutuse lepingud jäävad kehtima ning nende sõlmimine jätkub. Esialgu jagatakse kohti aga ainult seadusjärgse normi alusel: sõimerühm 14, lasteaiarühm 20 ja liitrühm 18 last.

Alles sügisel, kui hoolekogud loa annavad, kavatseb linn kinnitada traditsiooniliselt suuremad rühmad, selgitas Sasi.

Sasi tunnistas, et kuigi statistika järgi käib Tartu sõimerühmades keskmiselt kohal ainult 65 protsenti lastest ja aiarühmades 70, ei saa linnavalitsus pugeda väite taha, et ruumikitsikus on näiline.

«Peame seadust täitma, pääsu pole,» konstateeris Sasi.

Järgmised päris uued lasteaiaruumid saab Tartu alles 2011. aasta sügisel, mil Rukkilille lasteaias avatakse kuus uut rühma. Jüri Sasi pidas võimalikuks, et kõik need antakse kahe- ja kolmeaastaste käsutusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles