Esimesed kommentaarid Tartust. Tõnis Lukas: toetus valimisliitudele on täiesti loomulik

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÕNIS LUKAS
TÕNIS LUKAS Foto: Valimised

Valimisliit Isamaaline Tartu Kodanik sai Tartu volikogu valimistel kolm kohta ja Tõnis Lukas kogus selle nimekirjas 892 häält, mis esialgsete tulemuste puhul peaks tähendama isikumandaati.

Palju õnne hea tulemuse puhul, Tõnis Lukas.

Tänan. Kampaaniat ma ei teinud, ju ma siis inimestel meeles olin. Selle üle on hea meel.

Mis see tuleviku jaoks tähendab?

Mina olen volikogu liige. Eesti Rahva Muuseumi juhtimist ja volikogu liikmeks olemist on võimalik ilusasti ühitada, olen seda ennegi teinud. Ma olin ka 1993-1995 nii volikogu liige kui ERMi direktor. Volikogus peakski olema inimesed, kes oma erinevates rollides rikastavad või täiendavad Tartu linna ametlikku juhtimist. Suure asutuse juhina on minu kohus kaasa lüüa volikogus.

Kaks valimisliitu pääses volikokku, mis sõnumit see võiks kanda?

Ikka seda, et erakonnad on ennast oma kindlusesse nii tsementeerinud, et nad tegeldes sissepoole omavahelise klaarimisega ei märkagi, et inimesed ootavad avatumat suhtlemist ja tahavad ka kaasa lüüa ilma, et peaks erakondlikku hierarhiat pidevalt läbima ja seal kannuseid teenima või peksa saama. Selle tõttu toetus valimisliitudele on täiesti loomulik. Kui erakonnad end uuesti pööravad rahva poole ja avatuks, siis võib-olla kaob ka valimisliitude roll. Aga praegu on see kindlasti tugev. Ootused valimisliitudele on suured.

Linnapea mängib mõttega, et võib-olla tuleb koalitsiooni tugevdamiseks kutsuda kõnelustele üks valimisliitudest. Kui valimisliit, kes lubab muutusi, läheks kahe suure erakonnaga koalitsiooni, kas püha eesmärk ehk hägustub seeläbi?

Mul on situatsiooni tundmata keeruline midagi öelda. Ma arvan, et valimisliidu esindajad – mina ei pruugi nende hulka kuuluda – kindlasti sellisel juhul lähevad läbi rääkima. Kogu missioon ei seisa ju selles, et lihtsalt kellelegi oponeerida ja oma tähtsust näidata, missioon peaks olema maailma paremaks muuta. Läbirääkimise selle üle, kas selleks on võimalus, kasvõi erakondadega, neid läbirääkimisi ikka tuleb pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles