Valimised Piirissaarel: väikesaar on jagunenud kahte leeri

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirisaare rahvas oli juba täna hommikul kell 9 Tooni külas asuvas vallamajas platsis, et valida endale uus volikogu.
Piirisaare rahvas oli juba täna hommikul kell 9 Tooni külas asuvas vallamajas platsis, et valida endale uus volikogu. Foto: Vitali Trots

Piirisaare Piiri, Saare ja Tooni küla vahel on juba hommikust saadik inimesed liikvel – täna viivad kõik teed Tooni külas asuvasse vallamajja, kus esimesed valijad olid kohal kell 9, kui seal avati valimisjaoskond.

Nii mõningi inimene, kellel otsus tehtud, ei kiirustanud valimisjaoskonna juurest lahkumisega. Võeti aega uudiste vahetamiseks ning meenutati ka vanu aegu, kui valimisjaoskonnas mängis muusika, keerutati tantsu ja kinnitati keha Rootsi laua ääres.

Kõrvaltvaatajale võib elu Piirissaarel paista rahulik nagu tavaliselt, kuid see on petlik mulje. Ka väikesaarel oli viimane kuu oli tavalisest tormilisem, vallavolikokku kandideerivad inimesed käisid postiljoni kombel majast majja, selgitasid oma seisukohti ja kogusid poolehoidjaid.

Mida lähemale tuli tänane valimispäev, seda enam liikus küla peal erinevaid kuulujutte ühe või teise kandidaadi kapis olevate luukerede kohta. Samuti püüti valijatele oma arvamust peale suruda suurte ja ambitsioonikate lubadustega, mille järgi puhkeb saar pärast lubaja võimule saamist õitsele nagu kevadine kirsipuu. Ja nagu teistes omavalitsustes, nii läks ka Piirissaarel veidi enne valimisi lahti vilgas ehitustegevus: hakati parandama teeauke ja paar-kolm päeva enne valimisi algas kalmistul uue aia tegemine.

Piirissaare 7-liikmelisse volikokku kandideerib kolm konkureerivat nimekirja 12 kandidaadiga, teatas Piirissaare vallavanem Siim Avi. Põhiline vastasseis on Keskerakonna ja valimisliidu Kodupaik vahel. Kodupaiga esinumber on senine volikogu esimees Filimon Kuznetsov. Vett segab nende kahe leeri vahel ka Reformierakonna üheliikmeline nimekiri.

Saarel on valimiste põhiküsimus, kellele lähevad eelmise vallavanema Maria Korotkova ja teiste volikogu liikmete hääled, kes nendel valimistel ei kandideeri. Sisuliselt on nende vabade häälte osakaal 1/3 kõigi häälte hulgast.

Nii ongi Piirissaar nüüd jagunenud kaheks leeriks ning saareelanike tavaline elurütm on valimiste tõttu muutunud. Piirissaare valimiste eripärana võiks mainida seda, et 12 kandidaadi hulgas pole ühtegi naist ning senine vallavanem Siim Avi on üks vähestest kohaliku omavalitsuse juhtidest, kes valimistel ei osale.

Vallavanema sõnul võib Piirissaare neil kohalikel valimistel Eestis silma paista ühe suurima osalusprotsendiga, sest vallas on 104 elanikku ning iga hääl on kulla hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles