Jüripäeva sisustavad raamatud ja roosid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lilled / roosid
lilled / roosid Foto: Liis Treimann

Täna on eesti rahvakalendris jüripäev, kultuurikalendris aga raamatu ja roosi päev, mida meie maal tähistatakse viimased tosin aastat.


Seesugusele raamatute ja lillede ühendamisele tuli kirjandusfestivali Prima Vista korraldajate teatel 1930. aastatel Barcelonas keegi raamatukaupmees. Too eeldatavasti kataloonlane tuli mõttele, et 23. aprillil võiks iga mees kinkida naisele roosi ja naine mehele raamatu.



Idee kogus populaarsust. 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks.



Festivalisoojendus

Prima Vista teeb tänasest päevast festivalisoojenduse, mille kavas on kirjanduse esitlemist, etlemist jm.



Kell 16 esitleb Andres Ehin Tartu kaubamaja kolmanda korruse aatriumis Apollo raamatupoe juures oma juubelikogumikku «Igavik vannitoas» ning kahasse Yasuo Fujitomiga valminud kogu «Kuitund».



Ehini 70. sünnipäeva tähistamiseks on korraldatud ka tänane õhtu kirjandusmajas ning konverents «Mõõkhambuline minateadvus» kirjandusmuuseumis laupäeval.



Rahva Raamatu kaupluses Taskus loevad täna kell 18 noored kirjanikud Edvin Aedma ja Urmas Nimetu oma uhiuusi ja veel raamatukaante vahel ilmumata tekste.



Kell 11–18 käib raamatumüük Tartu linnaraamatukogus ja Tartu Ülikooli raamatukogus, kus müüvad raamatuid kirjastused. Võib väga vabalt juhtuda, et raamatuostja saab siin ja seal kingituseks roosi.



Raamatubuss


Raamatu ja roosi päeval algab ka Prima Vista korraldajate ideest alguse saanud raamatubussi tuur, millele on toeks lugemisaasta korraldajad. Kolme päeva jooksul läbib raamatubuss teekonna Tallinn – Kohila – Rapla – Türi – Põltsamaa – Jõgeva – Väike-Maarja – Kadrina – Loksa – Tallinn.



Tuuril osalevad täna Dagmar Lamp ja Roy Strider, laupäeval Olavi Ruitlane ja Armin Kõomägi ning pühapäeval Aidi Vallik ja Heiki Vilep. Raamatubussis müüakse uuemat ilu-, õppe- ja aimekirjandust.



Raamatute ja roosidega soojendatud Prima Vista põhipäevad on 6., 7. ja 8. mail Tartus ning 9. mail Põltsamaal.



Müük ja esitlus

• Täna kell 10–16 on Eesti kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) raamatute müük. Soodsalt saab nii muuseumi trükiseid kui ka vanemaid raamatuid.



• Täna kell 19 esitleb Genklubis (Lai 37 taga) Petrone Print raamatut «Minu Kolumbia. Lend papagoi nokal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles