Rukkileib aitab eksamist läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treffneristid Arvo Aednik ja Kristiina Hommik lehitsesid lau­päevaseks kirjandiks üle kirjandust, aga päev enne eksamit nad enam suurt õppimist ette võtta ei plaani.
Treffneristid Arvo Aednik ja Kristiina Hommik lehitsesid lau­päevaseks kirjandiks üle kirjandust, aga päev enne eksamit nad enam suurt õppimist ette võtta ei plaani. Foto: Sille Annuk

Eksamiruumi sisenedes näidake oma isikut tõendavat dokumenti ja koorige kaasa võetud šokolaad paberist välja, et krabin eksami ajal teisi ei segaks. Stopp! Tegelikult pole eksamile šokolaadi kaasavõtmine üldsegi mõistlik.



Füsioloogi ja toitumisteadlase Selma Teesalu sõnul aitab šokolaad tavaolukorras küll mõttetegevust veidi ergutada, kuid pingelisel eksamil võib see kõhunäärme tööd mõjutada nii, et inimene hakkab end hoopis uniselt tundma.



«Eksamile minnes võiks kaasa võtta hoopis väikesi rukkileivakuubikuid ning kuivatatud banaani,» andis ta nõu.



Leib suus magusaks


Banaanis on õnnehormoon serotoniin ning muud ajutegevusele tarvilikku toitu. Eksaminandi teine sõber on röstitud rukkileivakuubik, mida Teesalu soovitab enne allaneelamist suus hoida nii kaua, kuni leib muutub magusaks.



Nii eralduvad suhkrud kiiremini ning leib ei tekita liigset täiskõhutunnet ega unisust.



Eksamile tasuks kaasa võtta vurtsuta jook, soovitas Tartu kommertsgümnaasiumi õpetaja Heili Hani. Teesalu lisas, et parem veel, kui võtta mahl.



Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse (REKK) eksamite osakonna peaspetsialisti Märt Hennoste kinnitusel pole olemas hea kirjandi retsepti. Jutud, nagu peaks hea küpsuskirjand sisaldama kahte tsitaati või viiteid kindlale arvule kirjandusteostele, ei vasta tõele.



Oluline on, et kirjandi tekst moodustaks lõpptulemusena ühtse terviku. Samal meelel on ka Hani: «Enne puhtalt ümber kirjutamist tuleks kirjand läbi lugeda ja vaadata, et jutt oleks voolav.»



Kuigi küpsuskirjandi teemasid hoitakse kiivalt saladuses, on ometi teada 10 valdkonda, millest lähtudes eksamiteemad koostatakse, need leiab REKKi kodulehelt. Täpselt samamoodi sõnastatud teemat nagu eelnevail aastail aga küpsuskirjandil kindlasti ei tule.



Treffneristidel Ardo Aednikul ja Kristiina Hommikul on juba ammu otsustatud, millest kirjutada. Hommik plaanib kirjutada inimese psühholoogiast 19. sajandi vene kirjandusele toetudes, Aednik tahab teha infotehnoloogia ja meedia teemalise kirjatüki.



Trenn aitab

Need, kes soovivad enne kirjandit kindluse mõttes midagi üle korrata, võiksid Hen­noste soovitusel kätte võtta eesti keele ortograafia, sest õigekiri annab eksamihindest pea kolmandiku.



Oma silmaringi saab laiendada ka ajalehtede olulisi teemasid üle vaadates ning lugedes kirjandusklassikute tekste, et võtta malli meisterlikust sõnakasutusest. Hani soovitas veel üle vaadata oma varasemad kirjandid.



Ta lisas, et viimastel päevadel enne eksamit ei olegi mõtet enam tuupida ning vähemalt täna alates kella viiest-kuuest peaks õhtu vabaks võtma ja hoopis trenni tegema või kas või koeraga jalutama minema.



«Minu kogemus ütleb, et füüsiline tegevus teeb pea tühjaks ja sinna mahub pärast tunduvalt rohkem sisse,» ütles Hani. Pole olemas imetabletti, mis aitaks rohkem tarkust pähe toppida – ajutegevust ergutavaid tablette ei soovita Teesalu eksamipäeval proovidagi.



Tartu Postimehe kirjanditeemad


  1. Ajalehe tõeline väärtus peitub paberis



  2. Seljakotiga maailma õnne otsima



  3. Kunst teeb kõhu täis



  4. Kõik, mida raha eest saab, on odavalt saadud



  5. Kel võim, sel õigus?



  6. Allikat kaitseb seadus



  7. Gümnaasium ja põhikool – lahutamatud?



  8. Tulemusteta tippsport



  9. Virtuaalmaailma võlud ja valud



10. Eetilised valikud näljas ja rahahädas (Dostojevski põhjal)



• Teemad on koostatud REKKi nõuandeid silmas pidades. Teemasid võib tõlgendada ka muul moel.



• Tegelikke kirjanditeemasid võib kuulata homme kell 10 Vikerraadiost Tartumaal sagedusel 106,7 MHz.



Riigieksamid


• Tänavu tehakse Tartumaal 7161 riigieksamit.



• Eesti keele kirjand 24. ap­rillil (1754 õpilast); ühiskonnaõpetus 28. aprillil (779); matemaatika 4. mail (731); inglise keel 8. mail, suuline 10.–14. maini (1402); saksa keel 18. mail, suuline 19.-20. mail (28); vene keel 18. mail, suuline 19.-20. mail (39); prantsuse keel 18. mail, suuline 19.-20. mail (9); bioloogia 24. mail (616); ajalugu 28. mail (315); geograafia 1. juunil (888); keemia 7. juunil (414); füüsika 11. juunil (186).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles