Kellaõpetus algajaile (1)

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Ajapõhises maailmas, kus kella järgi käivad nii bussid kui parkimine, kulub ka täiskasvanutel ära teadmine, kuidas osutid sihverplaadil liiguvad.



Piilupesa lasteaia õpetaja Anne Andla sõnul õpivad lapsed kella tundma kooliks ettevalmistavas rühmas. Kooliminekuks tunnevad nad kindlasti täis- ja pooltundi, enamik lapsi saab selgeks ka veerand- ja kolm­­veerandtunni.

«Raskusi teeb minutite arvestus, kuid ärksamad mudilased saavad kellatundmise täiesti selgeks, ka minutite arvestuse,» rääkis Andla.

Ta ütles, et kooliminejad õpivad samal ajal nii elektroonilist kui ka seieritega kella ja saavad mõlemaga hakkama.

Siinkohal järgneb õpetus neile, kes juba soravalt lugeda oskavad, kuid kellele valmistab raskusi parkimiskellal aja märkimine.

Klassikalise seieritega kella tööpõhimõte on lihtne – ühe tunni jooksul teeb suur seier (st pikem pulk) ära terve ringi, väike seier (st lühem) liigub ühe numbri juurest järgmiseni. Võtame näiteks osutite liikumise kella ühest kaheni.

Kui kell on 1, asub suur seier number 12 ja väike seier 1 juures. Täistunni ajal osutavad mõlemad täpselt eespool nimetatud numbritele. Kui kell saab veerand kaks, siis on suur seier liikunud number 3 juurde, mis tähistab veerandit täistunnist.

Ka väike osuti ei jää number 1 juurde seisma, vaid läbib samuti ühe neljandiku ehk veerandi number 1 ja 2 vahel olevast alast. Kui kell saab pool kaks, on suur seier liikunud number 6-le ja väike asub täpselt 1 ja 2 vahel, 13.45 ehk kolmveerand kaks on suur osuti jõudnud number 9 peale, väike on läbinud kolm neljandikku 1 ja 2 vahel olevast alast. Täistunniks jõuab suur seier jälle 12 peale, väike number 2 juurde.

Keerulised on kellaajad nagu 14.35 või 15.27 (vt pilte). Sellistel puhkudel tuleb suur seier nihutada number 6st vastavalt vajadusele mõnevõrra ette- või tahapoole, väike osuti aga võib olla endiselt täpselt kahe täistundi märkiva numbri vahel.

Näiteks 14.35 märkides ei ole vaja väikse seieri asukoha määramiseks ristkorrutist teha, osuti võib vaba käega numbrite 2 ja 3 vahele lükata.

Peamine, mida seiereid sättides meeles pidada, on see, et väike seier ei tohi olla täistundi tähistavale numbrile suunatud, kui kell ei ole veel nii palju saanud.

Kui seierid valmistavad raskusi
• Kandke seieritega käekella, mille seierite asukohta saab parkimist alustades jäljendada, või kasutage mobiiltelefoni analoogkella rakendust.
• Koguge kindalaekasse ostutšekke ja pastakaid, et parkimisaja algus numbritega paberile märkida. Kindalaekas võib hoida ka spetsiaalset märkmikku või lastele joonistamiseks mõeldud tahvlikest ja kriiti.
• Kasutage parkimiskella, kus aja saab pöörleval 12 tunniga kettal märkida ühe noolekesega.
Allikas: TPM
 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles