Ka oma lõbuks sportija vajab arsti nõu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta teraapia: jalutuskäik, kepikõnd või jooks värskes õhus.
Tasuta teraapia: jalutuskäik, kepikõnd või jooks värskes õhus. Foto: Peeter Langovits

Arstid on veendunud, et inimene, kel terviseprobleeme ei ole ja kes otsustab veel parema tervise nimel sportima asuda, vajab terviseuuringut. Kuni 23. eluaasta lõpuni saab tartlane selle tasuta.


Spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku direktor Rein Kuik ütleb, et terviseuuringu vajalikkusest ei kõnelda ammu enam üksnes saavutussporti silmas pidades. Harrastussportlanegi peab mõistma spordiarsti konsultatsiooni vajalikkust.

Spordiarst otsustab küsitluse ja põhjaliku arstliku läbivaatuse järel, milliseid lisauuringuid ühele või teisele patsiendile vaja teha on.

Kas selleks saab EKG-koormustest, hapnikutarbimise kompleksuuring, elektro-kar­dio­graafia, ultraheliuuring, röntgenuuring, laboratoorsed analüüsid või muu, sõltub inimese treeningukoormusest, spordialast ja uuringu käigus ilmnenud probleemidest.

Erand tartlastele

7–19-aastastel noortel tasub niisuguste uuringute eest haigekassa ning alates 20. eluaastast on spordimeditsiinilised terviseuuringud tavaliselt tasulised. Tartu linna elanikele on siin aga üks meeldiv erand.

Nimelt 20–23-aastaste harrastussportlaste spordimeditsiinilisi terviseuuringuid rahastab Tartu linn. Tartu tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree täpsustas, et sel aastal on harrastussportlaste tervisekontrolliks raha 180 000 krooni.

«Eriti oluline on kontroll siis, kui inimene pole varem aktiivselt tervisespordiga tegelenud ja kui tal on nüüd soov seda teha,» ütles ta.

Ka arvas Kree, et tasuta terviseuuring võiks olla üks motivaator, et noor inimene tervisesporti tegema hakkaks.

Mureks toitumine

Rein Kuik tuletas meelde, et loomulikult ei tohiks keegi ära unustada perearsti, sest esimese tervisenõu annab ikka tema. Spordimeditsiini kliinikus ootab inimest eriarst, kes keskendub eelkõige treeningute turvalisusele ning teeb vajaduse korral koostööd ükskõik millise teise eriala arstiga.

Peale südame- ja veresoonkonnahaiguste, mille oht inimesele aastate lisandudes kasvab, nõuab suurt tähelepanu tugiliikumissüsteem. «Väga oluline on ennetada ülekoormusest tingitud põlvehädasid, teiste liigeste või lülisambaprobleeme,» märkis Kuik.

Spordiarst Agnes Mägi lisas, et üks tõsine mure on toitumine, eriti internetist ostetavate toidulisanditega liialdamine.

Lõpuks toob ta näite, kuidas noorsportlasel, kes millegi üle ei kaevanud, tuli uuringu käigus ilmsiks südameprobleem, mis füüsilise ja emotsionaalse pinge korral oleks võinud anda tõsise rütmihäire.

See on aga traagiliste äkksurmade üks põhjusi.

Terviseuuring
• 7–19-aastaste terviseuuringuid rahastab haigekassa.
• 20–23-aastaste tartlastest harrastussportlaste terviseuuringuid rahastab Tartu linn. Enne uuringule minekut tuleks anda oma soovist kõigepealt märku kas e-kirjaga aadressil tho@raad.tartu.ee või telefonil 736 1321.
• Info ja vastuvõtule registreerumine telefonil 731 9221.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles