Tänapäeva musketärid spordimuuseumis, Tartu homoseksuaalid taotlevad samasooliste abielu seadustamist, JUHTUS

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TIIT TUUMALU

Eesti Spordimuuseumis laupäeval avatud vehklemisajaloo näitus «Tänapäeva musketärid» sai juba avamisel täiendust: muuseumile anti üle epeevehkleja Maarika Võsu hiljuti Berliini vehklemisturniiril võidetud karikas.

«Võidukarika üleandmine on sümboolne, märkides seda, et eesti vehklemises, mis on maailmatasemel, arenevad sündmused väga kiiresti,» kinnitas Eesti Vehklemisliidu president Ants Veetõusme.

Eesti vehklemise eilset ja tänast päeva kajastava näituse vanimad eksponaadid, sajandivanused vehklemismaskid ja -mõõgad pärinevad spordimuuseumi fondidest.

Näitusel on väljas ka hulk eesti vehklejate võidetud auhindu. Svetlana Tshirkova, Oksana Jermakova, Kaido Kaaberma on nimed, mis tutvustamist ei vaja.

Eraldi stendid on pühendatud legendaarsele Haapsalu vehklemistreenerile Endel Nelisele, samuti Tartu, Tallinna ja Haapsalu vehklemisele.

Näitusel eksponeeritakse ka Tartu spordikoolile muretsetud kaasaegset, Eestis ainulaadset vehklemistablood, mis on üheaegselt ajanäitaja, punktilugeja ja torgete fiksaator.

Näitus, mille on koostanud vehklemisveteran Helga Kala ja Helve Parmas, jääb avatuks jaanuari lõpuni.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

«TARTU POSTIMEES»

Sotsiaalministeerium registreeris Eesti esimese homoseksualistide ühingu, mille liikmete eesmärk on seadustada samasooliste isikute abielu. Ühing asub Tartus.

«1992. aastast tegelesime inimeste arvamuse kujundamisega, ühingu asutamisega soovime ellu viia konkreetseid seadusemuudatusi,» ütles gayühingu Apollo juht Andres Laidvee. Ta märkis, et peab kõige pakilisemaks probleemiks kindla kooskäimiskoha leidmist, tulevikus kavatseb ühing taotleda gayabielude sõlmimise seadustamist. «Selge on see, et abielude seadustamist ei suuda läbi viia ei Apollo, 12-liikmeline gayliit, ega 12-liikmeline lesbiliit. Vaja on palju laiemat kõlapinda ja toetajaid parlamendis.»

Laidvee sõnul asub ametlikult tunnustatud gayühingu Apollo keskus Tartus, edaspidi tahetakse liikmeskonda laiendada, kui majanduslikud olud seda võimaldavad.

Eesti gayd ja lesbid kavatsevad abielude teema avalikult üles võtta enne tulevasi parlamendivalimisi 1999. aasta kevadel. «Samasooliste abielud on vajalikud lihtsalt mitmete olmeprobleemide ja juriidiliste takistuste lahendamiseks,» ütles Laidvee.

Eesti Gayliidu esimees Aare Raudsepp on BNSile öelnud, et koos homoseksualistidele abiellumisõiguse andmisega peaks uus perekonnaseadus võimaldama sellistel paaridel ka lapsi adopteerida. Gayliidu juht ütles, et ilmselt ei kujune Eesti ühiskonnas homoseksualistide abieludele suurt vastuseisu, kuigi need tekitavad kahtlemata võõristust. «Muu maailma kogemused näitavad, et homoseksuaalsuse vastu on olnud peamiselt kirik, ent Eestis on kirik küllalt nõrk,» sõnas Raudsepp.

Eesti Lesbiliidu esinaine Lilian Kotter on kinnitanud, et ka lesbid on omavahel abiellumisest huvitatud. «Paari aasta eest mõtlesime, et abielu pole vaja, nüüd suhtuvad kõik liidu naised sellesse soosivalt,» tõdes Kotter.

Euroopa riikidest on homoseksualistide abielud lubatud Norras, Taanis ja Rootsis.

1994. aasta sügisel Riigikogu poolt vastu võetud perekonnaseaduse järgi võivad omavahel abielluda mees ja naine. Seadus välistab abielu samast soost isikute vahel.

Tänavu kevadel ütles Riigikogu õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv, et parlamendis ei tee tõenäoliselt ükski erakond ettepanekut perekonnaseadust täiendada. «Ettepaneku võib teha mõni poliitik, kes tahab poliitikasse värvi tuua,» rääkis Liiv BNSile.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

Annelinnas üleeile 20.27

Elanike väljakutsel tabas politsei kaks purupurjus meest, kes olid lõhkunud Kaunase puiestee 38 trepikoja ukseklaasi. Mehed toimetati kainestusmajja.

Rannus eile 1.45

Rannu apteegi lähedal kihutas kurvist välja Ford Sierra. Põllul põrkas auto vastu kivi. Auto omanik murdis löögist rangluu, teine autos olnud mees nihestas sõrmeliigese ja põrutas põlve. Auto omanik oli purjus ega suutnud meenutada, kes oli roolis.

Sõpruse sillal eile 8.55

BMW sõitis Opelile tagant sisse.

Võidu sillal eile 9.10

Ford Scorpio põrkas kokku veoautoga.

Mehikoormas eile 9.14

Mehikoorma piirivalvekordoni juures avastati lõhkekehad.

Aardlas eile 11.05

BMW sõitis sisse Zhigulile.

Maarjamõisas eile 12.48

Vitamiini tänaval läks lühise tõttu rivist välja piirkonna elektritoitekaabel ja mõned Lembitu tänava tarbijad olid minuti elektrita. Maarjamõisa haiglaid voolukatkestus ei puudutanud.

Kaubahallis eile 15.05

Tabati 1965. aastal sündinud naine, kes üritas tasuta kaasa viia nelja deodorandipudelit.

Vaksali piirkonnas eile 15.14

Teade korterivargusest ühes Vabriku tänava korteris. Tegu oli tehtud ilmselt läinud nädalal. Pererahva sõnul oli kadunud kaks kohvimasinat ja kastitäis riideid.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles