Ühinemisotsus lisas Kallastel õli tulle

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste linnavalitsuse hoone.
Kallaste linnavalitsuse hoone. Foto: Andres Haabu

Kallaste on maha müüdud! Nii teatasid eile hommikuks väikelinna postidele ilmunud kirjad sealse voli­kogu otsuse peale hakata pidama ühinemisläbirääkimisi Alatskivi ja Peipsiääre val­laga.

«Nagunii haldusreform tuleb ja otsustasime, et peame selles osas liigutuse tegema,» ütles Kallaste linnavolikogu esimees Fjodor Plešankov. «Kes siis ikka teeb, kui me ise ei tee.»

Nii otsustaski Kallaste volikogu enamus reedel teha ettepaneku Alatskivi ja Peipsiääre vallavolikogule algatada läbirääkimised, mille tulemusel võiks 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisteks moodustada kolmest omavalitsusest ühe omavalitsuse. Veidi enam kui 3000 elanikuga uue valla nimi oleks Alatskivi ja omavalitsuses oleks vallasisene linn Kallaste.

Valimisvõitlus käib

Kallaste üheksaliikmelise volikogu kolm opositsionääri olid otsuse vastu, enamuse moodustava valimisliidu «Kallaste – meie kodu» liikmed hääletasid ühinemisläbirääkimiste poolt.

«Millegipärast meie opositsioon ei saanud aru, et ühinedes saaksime kõigile kolmele omavalitsusele kasu teha,» rääkis Fjodor Ple­šan­kov. «Eks ehitaja mõtleb, kuidas ehitada, ja lammutaja mõtleb, kuidas lammutada.»

Ta selgitas, et ühinemine tagaks piirkonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu, sest suurem omavalitsus oleks suutlikum osaleja nii riigi- ja maakonna ühisprojektides kui ka välisabi nõutajana.

«Tulemas on ka perearstide reform ning ühinedes oleks meil koos lihtsam elu korraldada,» märkis Fjodor Plešankov. «Tahame piirkonnas säilitada venekeelse keskkooli ning ka selleks on vaja koostööd.»

Et otsus on väga värske, polnud Kallaste volikogu naabritelt eile tagasisidet saanud. «See asi tuleb uuesti üles võtta pärast valimisi,» ütles Fjodor Plešankov. «Praegu on valimised ees, kõik on väga närvis. Valimisvõitlus on nii Kallastel kui Peipsiääre vallas väga kõva. Meil on nüüd postid täis kleebitud silte, et Kallaste on maha müüdud.»

Uue volikogu teema

Alatskivi vallas pole vallavolikogu esimees Jaako Lindmäe sõnul mõne teise omavalitsusega ühinemisest väga tõsiselt räägitud. «Pärast valimisi tuleb seda teemat kindlasti arutada, see on tõsine asi,» ütles ta. «Aga kõigepealt tuleb valimistulemused ära oodata. Meile tegi ühinemisettepaneku Kallaste praegune volikogu, eks näis, mida uus volikogu arvab.»

Peipsiääre vallavolikogu esimehe Maria Dudkinaga ei õnnestunud eile ühendust saada.

Talvel tegi Kallaste linnavolikogu ühinemisettepaneku Piirissaare vallale, Kallaste esindus käis saarel inimestega rääkimas, kuid Piirissaare rahvas ei võtnud vedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles