Linnavolikogus: kuidas jah võib olla ei

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Margus Ansu

Volikogu läinud nädala istung oli sellel koosseisul viimane. Istung oli tähelepanuväärne selle poolest, et esimese punkti arutelu peeti riigikontrolli nõudmisel kinniste uste taga. Aga veelgi enam selle poolest, et bussijaama detailplaneeringu vastuvõtmise ja avalikule väljapanekule suunamise eelnõu arutelul võis täheldada mõra võimuliidus.

Kõnealuse planeeringu sisu on Tasku keskuse laiendamine praeguse bussijaama alale nii, et selle esimesel korrusel hoone sees oleks senisest avarama ootesaaliga uus bussijaam. Või terminal, nagu Tasku inimesed seda kutsuvad.

Ärevaid märke oli juba varem. Mitu ametnikku on viidanud planeeringu problemaatilisusele, ometi otsustas IRLi ja Reformierakonna linnavalitsus selle eelnõu volikogu viimasele istungile tuua. Volikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni läbis eelnõu napi toetusega: poolt viis, vastu neli häält, seejuures kaks IRLi saadikut.

Volikogu istungi eel oli aga tänaval Vabakunna korraldatud pikett, mille toetamisest teatasid ka sotsid ja kus aktiivselt osalesid keskerakondlased.

Eelnõu arutelust taandas end vastavalt korruptsioonivastasele seadusele volikogu reformierakondlasest aseesimees Triin Anette Kaasik, kes on Estiko Plastari juht. Tasku on Estiko kontserni arendus.

Samal ajal kui Raimond Tamm tutvustas planeeringut, hoidsid vabakundlased Mihkel Kunnus ja Siim Tuisk saali tagaosas suurt plakatit «Aitab valedest!».

«Rõhutan veel kord, tegemist pole millegi kinnitamisega, vaid avalikustamisele suunamisega,» lõpetas Tamm planeeringut tutvustava ettekande.

Keskerakondlane Olev Raju muretses heitgaaside pärast, kuid Tamm vastas, et arusaam kinnisest bussijaamast on petlik. Soola tänava pool ei ole seina. Tuleb ka lisaventilatsioon.

Sotsiaaldemokraat Peep Peterson küsis, kas ei peaks ära ootama täiskontseptsiooni, kuidas ühendada bussi- ja raudteejaam või linna- ja kaugliinid. Tamm vastas, et kesklinna üldplaneeringu koostamisel on ilmnenud, et bussijaama soovitakse siiski kesklinna.

Sotsiaaldemokraat Marju Lauristin muretses, mis saab reisijatest ümberehituse ajal, aga hiljem ka selle pärast, et bussijaama ruumivajadust käsitlevas liikluseksperdi hinnangus tundub olevat kõrvale jäetud tõsiasi, et Tartu roll piirkonna keskusena suureneb.

Tamm vastas, et praegu on plaan rajada ajutine bussijaam Kaluri tänavale. Tulevad platvormid ja moodulehitised, kus saab müüa pileteid.

Keskerakondlane Igor Abarenkov uuris, kas parkimine vastab normidele, ja sai jaatava vastuse.

Reformierakonna fraktsiooni juht Toomas Kapp palus selgitada, milliseid kohustusi planeeringu avalikustamine linnale toob.

Tamm selgitas, et kui selle tulemusel planeeringut oluliselt muudetakse, tuleb avalikustamist korrata. Planeeringu menetlemise käigus võib planeeringu lahendus muutuda.

Arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees Veljo Ipits ütles kaasettekandes, et arutelu komisjonis oli pingeline ja päädis mitme parandusettepanekuga.

Sõnavõtte oli arvukalt, kuid võtmetähtsusega oli siiski IRLi käitumine. Fraktsiooni esimees Toivo Maimets tõdes, et asi on keeruline. IRL tegi kolm ettepanekut: suurendada ootesaali kaks korda, paigutada ootesaal Soola tänava äärde Soola-Turu ristmiku lähedusse väljapääsuga otse tänavaruumi ja kõik detailplaneeringu elluviimisega seotud tulevased kulud katab arendaja.

See lõi kaardid segamini. Reformierakond pidas nõu Estiko inimestega, kes vaatasid volikogu ülekannet oma nõupidamiste ruumis suurelt ekraanilt. Nagu Estiko juhatuse esimees Ain Tammvere hiljem kommenteeris, oli IRLi poolt tegu klassikalise käitumisega olukorras, kus ei taheta öelda ei: tehakse pakkumine, millega pole võimalik nõustuda.

Nii tekkiski volikogus olukord, kus eelnõu arutelu katkestamise poolt tuli pärast Reformierakonna võetud vaheaega hääli ka Reformierakonna ridadest. Katkestamise poolt oli 18, vastu 11 volikogu liiget.

Kuna volikogu volitused lõpevad, langeb see eelnõu menetlusest üldse välja. Erakorraline volikogu istung oleks küll veel tehniliselt võimalik.

Planeeringu menetlemine aga jätkub. Nüüd vaadatakse üle volikogu istungi stenogramm ja sõelutakse välja volinike ettepanekud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles