Miks eelistavad professorid Tähtveret?

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen.
Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tähtvere on rahvasuus professorite linnaosa. Professoreid on seal elanud ja elab praegugi mitmeid, nende hulgas emeriitprofessorina endised rektorid Arnold Rüütel ja Nikolai Koslov. Teiegi olete Tähtvere elanik. Miks eelistavad professorid Tähtveret?

Mait Klaassen,
Eesti Maaülikooli rektor:

Juba enne sõda elas Tähtveres esimestes välja ehitatud tänavates palju vaimutöö inimesi. Ja vaimsuse kontsentratsioon ei vähenenud ka siis, kui hakati hiljem sinna krunte jagama.

On olemas Tähtvere aura. Kui elada mõne õppejõu või luuletajaga lähestikku, tekivad vaimsed huvid kergemini kui mujal.

Mis aastast olete teie Tähtvere elanik?

Aastast 1959.

Eelmisel nädalal olite Saksamaal, et tutvuda Stuttgardi ja Karlsruhe ülikoolidega. Jõudsite koju reede õhtul, et siis sõita laupäeval varakult Võrumaale maakodusse. Mida tunnete Tähtveres ja mida tunnete Vagula järve ääres? Kumb on teie päriskodu?

Mul on kaks päriskodu, elan vahelduva eduga mõlemas. Kogu lapsepõlv ja ena­­mik elust on siiski möödunud Tähtveres.

Kui ma laupäeval pärast pikka reisi ärkasin Tähtveres, tundsin taas väga suurt väärtust – on ruumi hingata ja on vaikus. Ei ole tehnoloogilist müra, saab rahulikult mõelda. Võrumaal on vaikus muidugi sügavam, aga ega ju ka Tähtveres lärmi ole.

Miks on Eesti Maaülikooli need hooned, mis paiknevad Tartus, peaaegu kõik viimseni Tähtveres, täpsemalt Kreutzwaldi ja Veski tänavas?


Kui aastaid tagasi hakati vaatama, kuhu edasi arendada Eesti Põllumajandusakadeemiat, sest Riia 12 jäi kitsaks, valis toonane juhtkond selleks Tähtvere väljad. Seal oli juba niikuinii põllumajandusega seotud asutusi.

Ja nii hakati sinna lihtsalt laienema. Tehnikainstituut oli esimene, lisandusid metsandus- ja loomakasvatus-veterinaariainstituut. Vahepeal tuli juurde ka ühikas. Nii see on tasapisi läinud.

Meil on nõukogus vastu võetud päris mitu korda territoriaal-ruumilise arengu kava, millega me viime sinna kõik oma põhiüksused. Leiame, et Tähtverest paremat infrastruktuuri nii füüsilises kui vaimses mõttes Tartus ei olegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles