Vanemuine täidab maja ja telesaate teatripeoga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Vanemuine.
Teater Vanemuine. Foto: Ove Maidla.

Laupäeval kogunevad Vanemuisesse Eesti teatrite esindused, et osa saada teatripäeva puhul tavapärasest aastaauhindade üleandmisest ning sellele eelnevatest ja järgnevatest sündmustest.


Nii nagu viimastel aastatel tavaks saanud, viib Eesti Televisioon auhinnapeo samal õhtul kõikide huviliste ette.



Teleülekande režissöör on Helen Valkna ja juhtoperaator Raul Priks. Auhinnagala üldlavastaja on Ain Mäeots ning kaaslavastaja Janek Savolainen, kes hoolitseb lavalise liikumise eest.



«Me ei püüa meeleheitlikult nalja teha, aga väike keel-põses-huumor on galas loodetavasti olemas,» ütles Mäeots.



Palju auhindu


Suurema osa saate ajast hõlmab auhindamine ise. On ju auhindu mitukümmend, rääkimata sellest, et nominente on palju rohkem. Nende kõigi tutvustamine võtab väga palju aega.



«Eriti tähtsal kohal on need, kes auhinna saavad,» ütles Mäeots. «Ootamatutesse olukordadesse me neid ei pane. Igal õhtul laval oma tööd tehes on nad niigi pidevalt ootamatus olukorras. Olgu see õhtu neil kõige paremas mõttes hea olla, tundku nad ennast hästi ja väärtustatult.»



Gala kunstnik on Katrin Sipelgas. Erinevate auhinnakategooriate vahel mängivad nende sisu lahti Vanemuise draamanäitlejad Ragne Pekarev, Maarja Mitt, Marika Bara­banšt­šikova, Markus Luik ja Martin Kõiv. Saatejuhid Ott Sepp ja Jüri Lumiste on samuti vanemuislased.



Vaatemängu muudavad vaheldusrikkamaks väikesed vahenumbrid, milles põimuvad Vanemuise kolm žanri – draama, muusika ja ballett. «Isegi tehnilise poole töötajad astuvad saali ette,» lisas Mäeots.



Raamatute esitlus


Teatripäeva tähistamise Vanemuise suures majas juhatab sisse Ülo Tontsu möödunud aastal valminud kriitikakogumiku «Liiga palju head teatrit» (välja andnud Eesti Teatriliit) ja soliidse üllitise «Teater Vanemuine 140» esitlus (välja andnud Vanemuine).



Alles eile trükikojast tulnud kõvade kaantega suur ruudukujuline trükis on samasugustes mõõtmetes nagu Vanemuise teatri kaks eelmist väljaannet. Need ilmusid kutselise teatri juubeliaastal 2006 ja Vanemuise balleti 70. aastapäeva puhul mullu.



Lõviosa eile trükikojast teatrisse viidud peaaegu 300-leheküljelisest raamatust moodustavad fotod, mille üks valijaid oli Kai Rohejärv. Teksti autor, Vanemuise kirjandusala juhataja Anu Tonts väljendas rõõmu rohkete fotode üle. Nii palju Vanemuise ajaloolisi pilte ei ole kunagi varem ühiste kaante vahele pääsenud.



Teatripäeval


• 27. märts on rahvusvaheline teatripäev, mille puhul antakse kätte tavakohased Eesti Teatriliidu aastapreemiad.



• Et tänavu 140 aastat tagasi pandi alus eesti rahvuslikule teatrile Tartus, siis korraldab auhinna-gala Vanemuine.



• Eesti TVs algab laupäeval kell 21.40 saade «Eesti teatri aastaauhinnad 2009. Ülekanne teatrist Vanemuine».



• Sellele järgneb algusega kell 23.10 «Endel Nõgene juubeligala», mis on salvestatud Vanemuise suures majas 12. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles