Tartu saab tulevikus rahvusvahelised klassid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentide vastuvõtt sõjakooli algab 28. juunil.
Dokumentide vastuvõtt sõjakooli algab 28. juunil. Foto: Raigo Pajula

Marko Ringo töötab koolis õpetajana ning on viimased 22 aastat olnud koolide ja ülikoolidega seotud, õppides või õpetades. «Norras IB-koolis oldud aastad olid hariduslikus mõttes kõige paremad,» tõdes ta.


Õigupoolest asus Marko Ringo Norras rahvusvahelise õppekava alusel õpetavasse IB-kooli (International Baccalaureate), kui Eestist oli keskkoolitunnistus juba käes.



«Seal olid ained, mida ma siin polnud keskkoolis õppinud. Näiteks majandus ja kunst kui oma kätega millegi tegemine, norra keel ja süvendatud inglise keel ning kirjandus,» rääkis ta.



Kolme-nelja aasta pärast on võimalik, et sellise õppekava alusel alustab õpetamist ka Miina Härma gümnaasium. Praegu õpetab kool Balti Kaitsekolledži palvel nende õppejõudude lapsi Eesti õppekava järgi, kuid inglise keeles.



Puuduvad laborid


Eestis töötavate diplomaatide ning välisspetsialistide,


-õppejõudude ja -teadlaste lapsed on siiani enamikus õppinud Tallinna ja Tartu rahvusvahelistes koolides. Kui aga vanemad asuvad tööle teise riiki, on lastel sageli raske kohanduda sealse õppekavaga.



Sellise olukorra lahenduseks ongi loodud rahvusvahelised õppekavad, et lapsed saaksid jätkata õppimist täpselt sealt, kus eelmises koolis pooleli jäi.



Üheks selliseks on ka International Baccalaureate Orga-nization Diploma Programme’i ehk IB-koolid.



2009. aastast toimub ingliskeelne õpe IB õppekava alusel näiteks Tallinna inglise kolledži gümnaasiumiosas. Samuti on rahvusvaheliste õppekavade alusel õpetanud Eesti rahvusvaheline kool Tallinnas.



Haridus- ja teadusministeerium on tegevuskava koostades seadnud eesmärgiks, et hiljemalt 2013. või 2014. aasta 1. septembriks on Tartus avatud IB-õppega paralleelklassid esimesest klassist kuni gümnaasiumi lõpuni.



Miina Härma gümnaasiumi IB-õppe koordinaator Irja Toots selgitas, et IB õppekavade järgi õpetamise õiguse taotlemine on pikk ja keeruline protsess.



Näiteks tuleb täita nõue, et lapsed saaksid kasutada kõrgetasemelisi katselaboreid. Tootsi sõnul on saadud Tartu Ülikooliga kokkulepe, et IB õpilased saaksid kasutada nende laboreid.



Ka on vajalik ingliskeelne raamatukogu. Lisaks tuleb läbi teha aastane katseperiood tõestamaks, et kool tõepoolest oskab IB kvaliteedinõuetele vastavalt õpetada. IB kriteeriumide täitmiseks tehtavate kulutuste tarvis kavandab riik alates aastast 2011 igal aastal 16 miljonit krooni.



Kallis haridus

Kes ja millise raha eest saaksid IB õppekava alusel õppida? Marko Ringo märkis, et IB-koolides õppimiseks on välja pandud ka stipendiumid, mis katavad kõik kulud. Ta lisas, et kaheaastase gümnaasiumiprogrammi eest pidanuks Norras välja käima ligikaudu 700 000 Eesti krooni.



Haridus- ja teadusministeerium pakkus, et tulevikus võiks süsteem toimida viisil, et asutused, mis soovivad oma välisspetsialistide lastele siin õppekohta, broneerivad neid vajaliku hulga. Ülejäänud õppekohad täidetakse konkursi alusel ja nendele võivad katsetel kandideerida võrdsetel alustel kõik.



Rahvusvaheline bakalaureuseõpe


• IBO ehk International Baccalaureate Organi-zation Diploma Programmes.



• IBO õppekavade alusel õpib üle maailma 138 riigis 2823 koolis üle


   778 000 õpilase.



• Õpilased on enamasti diplomaatide või välisriigis töötavate vanemate lapsed.



• Teave www.ibo.org.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles