Katkine kummik vii julgelt poodi tagasi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui inimesed kummikutest rääkima hakkavad, siis on üldjuhul kõneks kaks teemat – kui mugavad need märja ilmaga on või kui kiiresti need katki läksid.


Kummikute eluiga jääb sageli müstikaks, mõni kannab oma vanaema kummikuid, teisel hakkab vett sisse voolama juba esimesel kandmisel.

Kingsepp Mai Gluhhova, kes ka kummikutele ekspertiisi teinud, rääkis, et üldiselt lähevad katki murde- ja paindekohad ning ka hüppeliigese koha pealt. Vähestel juhtudel on ta pidanud kummiku katkimineku põhjuseks inimese enda viga, pigem on probleem tootjas. Palju oleneb materjalist, sest kummisegusid on väga erinevaid.

Tehnoloogia viga


Gluhhova sõnul ei saa öelda, et firmad teeksid tööd lohakalt, vaid pigem on probleem tehnoloogias. «Praegused vabrikud ei tee kummikut sukana, need on tehtud kahes osas – sääreosa ja tald. Ja kui seal on väga väike ühendusserv, siis võib ta lahti ka minna,» rääkis kingsepp.

Praegu Gluhhoval enda sõnul veel väga palju tööd ei ole, sest sügisel ostetud saapad on tema käte alt juba läbi käinud ja kevadised alles tulemata.

Odava katkise kummiku võib üsna rahulikult ära visata, ent mitmesajakrooniselt või kallimaltki kummijalanõult oodatakse ikka vastupidavust. Ostutšekk tasub igal juhul alles hoida, sest tagastusõigus kehtib ka kummikute puhul kaks aastat.

Tuuakse vähe tagasi


Tartu kaubamaja ilumaailma kategooriajuht Riina Vino­­gradov rääkis, et kogemused katki läinud kummikutega on neil peaaegu olematud. Tema sõnul võib põhjuseks olla seegi, et varem pole sellist kummikuostubuumi olnud nagu praegu.

aga just üks paar mitte kõige odavamaid kummijalatseid ning ekspertiis tegi kindlaks, et oktoobris ostetud jalanõude kandadel enneaegselt purunenud materjal on tootmisdefekt.

«Ilmselt on need kõndimisel siit kuidagi katki läinud,» arvas Vinogradov, kuid märkis, et tegemist on siiski tarbeesemega, millega peab käia saama.

Walkingi kauplusteketi omaniku B.W.T. Kinga juhatuse liige Jaanika Raudam rääkis, et viimastel aastatel ei ole neil olnud partiivigasid, kus kõik kummikud oleksid kasutuskõlbmatud, kuid üksikuid juhtumeid on ikka ette tulnud.

Nendel puhkudel on tema sõnul tavaliselt kummikud murenenud, see on tunnistatud tootjaveaks ja leitud mõlemale poolele sobiv lahendus.

Kui tahad kummikut ise parandada
• Kõige lihtsam on auk üle tõmmata hõbedase ehitusteibiga, mida rahvasuus tuntakse MacGyveri teibina. Lahtitulnud serva see pikalt kinni ei hoia.
• Ära kasuta Super Attacki, see võib augu suu­­remaks söövitada või kum­­mi lihtsalt kõvaks teha.
• Enne liimimist tuleb pinnad hoolikalt puhastada ja kuivatada ning liimida vastavalt pakendil olevatele juhistele. Üldjuhul peab mõlemad pinnad liimikihiga katma ning enne kokkuvajutamist kuivada laskma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles