Identiteedivaras läheb lehti riisuma

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP Photo / Scanpix.

Juhul kui süüalune on nõus, määrab prokuratuur end raadiosaate kommentaariumis Priit Pulleritsuna esitlenud Tartu noormehele 20 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. Kui mitte, tuleb tal minna kohtu alla.


End raadiosaate «Rahva Oma Kaitse» suureks fänniks nimetav noormees postitas veebruari alguses saate kommentaariruumisse järgmise kirjutise: «veerpalu ja värnik, marss trenni tagasi! lollakad sportlased ei tea distsipliinist mitte midagi. kui ma omal ajal usa-s ajakirjas newsweek praktikal olin, ei raisanud ma üldse aega mingite kommentaaride kirjutamisele. noored peavad õppima, et ainult raske tööga saavutatakse tartu maratonil koht 150 parema hulgas.»



Oma seisukohta avaldades esines kommentaator ajakirjanik Priit Pulleritsuna. Ajakirjanik ise kuulis oma nime väärkasutusest sportlaste kaudu, kes nõudsid selgitust, miks on kommentaariumis üleval selline meeleavaldus.



Seepeale otsustas Pullerits anda asjadele ametliku käigu. Ta tegi politseile avalduse, milles palus kindlaks teha inimese, kes solvas tema nime kasutades kahte tuntud sportlast.



Lihtne tabada


Uurimist juhtiv prokurör, kes palus oma nime mitte avaldada, märkis, et kommentaari postitajat polnud tabada kuigi raske. Koduarvutist sõnumi teele pannud noormees jättis uurijatele maha piisavalt jälgi.



Ülekuulamisel tunnistas noormees süüd. Oma teguviisi põhjendas ta asjaoluga, et ta ei ole kuulus ning otsustas seetõttu ehtida oma mõtteavalduse tuntud nimega. Enda sõnul tahtis ta teha lihtsalt nalja.



Lisaks kinnitas noormees, et ta ei ole foorumites sugugi suur kommenteerija ning lubas, et ta ei tee enam kunagi nii.



Ehkki juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust, soovib prokurör selle lõpetada ilma kohtuistungita ning määrata varasemalt kriminaalkorras karistamata suupruukijale 20 tundi üldkasulikku tööd.



Enamasti suunab vangla juures tegutsev kriminaalhooldusosakond patustanu heakorratöödele mõnel Tartu linnas asuval objektil, näiteks Tamme staadionil.



Uus seadus


Seadusemuudatus, mis võimaldab end teise isikuna esitlenud inimest vastutusele võtta, jõustus alles mullu novembris. Küll on see aga juba praegu lisanud uurijatele töökoormust. Kaitse kehtib ka surnud inimese identiteedi kohta ning seda lausa 30 aastat.



Iga tühja-tähja pärast pole siiski mõtet tormata politseile avaldust tegema, leidis prokurör. Kuid kui kuritegu on tõsine või kedagi ähvardab reaalne oht, on avaldus igati õigustatud.



Priit Pullerits sõnas juhtumi kommentaariks, et ehk hakkavad inimesed selle juhtumi valguses mõtlema, et anonüümseid kommentaare postitades ei ole nad tegelikult anonüümsed. Politseisse pöördus ta enda sõnul seetõttu, et tema nime kasutamine kommentaariumis läks üle piiri.




Teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine

Teist isikut tuvastavate või tuvastada võimaldavate isikuandmete tema nõusolekuta edastamise, nendele juurdepääsu võimaldamise või nende kasutamise eest eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel temast teadvalt ebaõige ettekujutus, kui sellega on tekitatud kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele, või varjata kuritegu – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.



Allikas: karistusseadustik § 157².

Copy

Märksõnad

Tagasi üles